Първи май – sieg heil! Полската държава застана зад фашистите

В навечерието на празника на труда полицията във Варшава насилствено разгони спонтанна гражданска блокада на фашистки марш, организиран в центъра на полската столица

Снимка: Фейсбук.

Мероприятието в навечерието на 1 май  бе организирано от полска крайно дясна групировка Национално-радикален лагер (НРЛ) – една структура с традиции, при това доста опасни. Нацио-радикалите гордо манифестираха, чествайки 83-тата годишнина на тяхното движение.

В продължение на няколко часа полската столица стана свидетел на един спектакъл на презрението, агресията, насилието и безспорната дисциплина. Изумителна беше и реакцията на полицията. Тя брутално отблъскваше контра-манифестиращите, които се опитваха  да блокират шествието, и които, за разлика от кметството или правителството, не се страхуваха да назоват манифестиращите – „фашисти“ (от което те не се и засягат) и да заявят, че няма място за тях по улиците на Варшава.

В събитието участваха около 1000 човека от бригадите на Национално-радикалния лагер от цяла Полша. Подготовката на мястото откъдето тръгна тази позорна манифестация по нищо не приличаше на обикновена демонстрация. По-скоро приличаше на излизане на бойно поле. Като журналист имах „привилегията“ да наблюдавам този паравоенен спектакъл от постоянно прегрупиране, тренировки и обидни надвиквания.

След това, строени в компактни, симетрични редици, облечени в черно, членовете на НРЛ се отправиха към центъра на Варшава със стандартния набор от лозунги. В първите минути бяха отправени обиди към сексуалните малцинства, мюсюлманите, левицата и украинците. Последваха проклятия за Европейския съюз, толерантността и прогреса.

Ето най-важното от репертоара им:

 • „НРЛ се сражава, НРЛ бди, НРЛ велика Полша гради“,
 • „Идват белите бойци, националисти, католици“,
 • „Идва ново поколение, носещо прераждане за  Полша“,
 • „Не искаме тук ислям, терористи и мюсюлмани“,
 • „Плаче Германия, плаче Франция, така завършва толерантността“,
 • „Не на червената Полша, да на народната Полша“,
 • „Смърт за враговете на родината“,
 • „Помним Лвов и Вилнюс“,
 • „Столицата на поляците не желае левичари“,
 • „Тояга за левите муцуни “,
 • „На дърветата, вместо листа ще висят комунисти“.

Варшава застина. На улицата „Нови швят“ (Nowy Świat) група хора гледаше с недоумение на маршируващите фашисти. Хората, които по стар обичай се опитаха да блокират похода, бяха брутално отблъснати от полицията. В продължение на няколко часа полицията изолира контра-манифестиращите и от НРЛ, и от другите хора, без да даде правно основание за това задържане. Дълго време нямахме никаква информация. Хората бяха във правен вакуум – нито ги караха да се легитимират, нито бяха законно задържани. Понеже размахвах прескартата си и обяснявах, че съм журналист, ме прехвърляха от един полицай на друг.

Няма как на човек да не му стане странно, когато полицията възпрепятства работата му като журналист, и то на всичко отгоре за да бъде защитена някаква нова политическа перверзия. Един съвременен полслки еквивалент на Щурмабтаилунг, който може спокойно да се разхожда по улиците и с писъци и крясъци да подстрекава към насилие, агресия, шовинизъм и всякакъв тип социална омраза. И то не другаде, а точно във Варшава – град изживял невероятен ужас по време на Втората световна война, когато бе почти изцяло унищожен от фашистите.

Освен основният проблем – самата изява на откровен фашизъм – вчерашната ситуация показа, че има нов момент в полския политически живот. Поведението на полицията бе необичайно ангажирано.  От една страна предвид това, че нацио-радикалната демонстрация бе легална, служителите на реда бяха задължени да я обезпечават и да гарантират свободно преминаване на манифестиращите. От друга обаче, насилието упражнено от страна на полицията беше извън всякаква мярка и – по-важно – извън закона. Полската неправителствена организация „Център за мониторинг на расистко и ксенофобско поведение“ докладва, че са били задържани случайни пешеходци а дори и малолетни деца. В суматохата две деца на възраст 8 и 10 години са били буквално издърпани от ръцете на родителите и обкръжени от полицията заедно антифашистите. Въпреки постоянния плач и страх на децата нито един полицай не откликна на молбите те да бъдат пуснати при своите родители. Също така полицаите жестоко реагираха срещу възрастен мъж който опита да развие банер с антифашистки призив. Той беше сам, около него бяха застанали буквално няколко човека. Не е имало никаква причини нито правна основа за полицейска намеса, съгласно закона всеки има право да демонстрира свои възгледи индивидуално или колективно (до 15 човека без регистрация) освен ако… призовава към омраза или насилие, демек само ако върши точно това което правиха охранявани от полицията фашисти от НЛР. Над 30 човека бяха арестувани. Досега полицейските участъци са напуснали само 17 души.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар