В категории:Европа / Информации / Полша / Свят

Полската „смоленска истерия“ започна да досажда и на САЩ

Русофобоските конспиративни теории на управляващите във Варшава накараха дори американския посланик да се дистанцира

„Мисля, че това трябва да свърши. Наистина, не виждам какво повече бихме могли да направим за полската страна по отношение на инцидента от 2010 г. Предадохме цялата информация с която разполагахме“.

Това заяви посланикът на САЩ в Полша Пол Джоунс (Paul Jones) непосредствено след визитата на министъра на външните работи Витолд Вашчиковски (Witold Waszczykowski) във вашингтонския офис на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. За удивление на всички се оказа, че полският дипломат №1 е очаквал да получи някаква „широкообхватна помощ“ във връзка с катастрофата в Смоленск.

Снимка на част от самолета Ту-154 разбил се край смоленнското летище "Северный". До ден днешен, въпреки редица разследвания, включително и международни, полската десница развива конспиративни теории за атентат извършен от Путин. Снимка: Укимедия комънс (Wikimedia Commons, https://goo.gl/Z2jIXe)
Снимка на част от самолета Ту-154 разбил се край смоленнското летище „Северный“. До ден днешен, въпреки редица разследвания, включително и международни, полската десница развива конспиративни теории за атентат извършен от Путин. Снимка: Wikimedia Commons

„Това беше страшна трагедия за Полша и нейните граждани: загубата на президента и първата дама, смъртта на всичките 96 души, които са били на борда на самолета. Това е нещо, което е трудно да се приеме и разбере напълно от която и да е друга страна. Министърът Вашчиковски засегна този въпрос и неколкократно и настоятелно го повдига на редица срещи във Варшава по време на 18-месечната ми мисия в Полша“, сподели посланикът в интервю за Полската агенция по печата (eквивалент на българската БТА), като недвусмислено показа отношението си към срещите с представителите на полското Министерството на външните работи.

С езика на дипломацията той обясни, че му е писнало от тази тема.

Американският посланик във Варшава–Пол Джоунс. Снимка: Укимедия комънс (Wikimedia Commons, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Paul_W._Jones_Kancelaria_Senatu_2015.jpg)
Американският посланик във Варшава – Пол Джоунс. Снимка: Wikimedia Commons

„САЩ направиха всичко възможно, за да помогне за изясняването на катастрофата в Смоленск и предадоха цялата информация, с която разполагахме и която беше доста ограничена. Не виждаме какво повече можем да направим“, заяви Пол Джоунс в отговор на въпроса дали съществува полско-американско сътрудничество на разследването около катастрофата.

„Дадохме своя принос за първоначалното разследване. Направихме необходимото същата информация, свързана с помощта, която оказахме, да бъде предоставена на полските власти след смяната на правителството“, допълни дипломатът и с това изречение погреба завинаги надеждите на правителството на „Право и справедливост“, че американците ще инициират пререкания с Руската федерация по въпроса за самолетната катастрофа на 10-ти април 2010 г.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар