Фотогалерия: Акция срещу изграждането на паркинг на мястото на гора в Кюстендил

Жителите на града бяха поканени да се запознаят на място със спорен проект, който общината мълчаливо отказва да публикува или обсъжда с обществеността

От парка – паркинг. Снимка: Барикада

Оградена със сигнална лента, каквато се използва при строителни дейности, осъмна по празниците една от забележителностите на град Кюстендил – брезовата гора край художествената галерия. Заграждането беше част от акция, която цели да информира жителите на града за плановете на общината да построи паркинг на мястото на значителна част от зелената площ.

Досега общината отговаря единствено с мълчалив отказ на призивите на граждани да публикува на сайта си този и други проекти, финансирани основно от ЕК, които са част от „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Кюстендил“. Формално, общата концепция на проекта е била представена на обществено обсъждане преди близо три години, но тогава заместник кметът Росица Плачкова го е лансирала с обещание за изграждане на подземен паркинг, което впоследствие изчезва от плановете.

Както „Барикада“ вече писа, управата на града, който бе обявен за „най-зелен град“ в България през 2014 г., по същото време е поръчала направата на спорния проект за „изграждане и възстановяване на зона за отдих“, който включва замяна на част от зелените пространства с около 15 нови паркоместа. Вероятно общината е имала предвид, че ще изгради зона за отдих на автомобили.

Кликнете върху снимка и използвайте стрелките, за да навигирате през галерията и да прочетете подробности:
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар