В категории:България / Икономика

Водният транспорт рязко се е свил от 2010 насам, а оборотите в програмирането са се удвоили

От 2010 г. насам оборотите в ЕС в сферата на услугите са се повишили средно с 25%, докато за България ръстът е 33.8%. Същият показател за Румъния обаче е 48,5%.

От данните на Евростат за оборотите се вижда как се представят различните услуги в България спрямо средноевропейските нива през последните години. Като цяло те растат по-бързо у нас в сравнение с ЕС, което е белег за икономическо сближаване, макар и бавно. От 2010 г. насам оборотите в ЕС в сферата на услугите са се повишили средно с 25%, докато за България ръстът е 33.8%. Същият показател за Румъния обаче е 48,5%. Лидер в ЕС е Литва с 61.7%, а на другия полюс се намира Гърция, където оборотите се свиват с 25% в резултат на наложените от Тройката политики на задлъжнялата страна.

Разликата в оборотите по години разгледайте на интерактивната графика като използвате мишката.

Освен това увеличението на оборотите е по-равномерно за ЕС, като варира между 10.8 и 57.2% за периода 2010-2016 г. Спад бележат единствено телекомуникациите с 2.3%, като за България този сектор се свива с 15.6%, което вероятно е белег, че цените на тези услуги са задържани високи по-дълго у нас.

Най-фрапиращ обаче е сривът на оборота във водния транспорт у нас – с цели 56.3%, докато в ЕС ръстът е 19.6%. В Румъния, която също се осланя основно на Дунав за този тип транспорт, също бележи спад, но доста по-малък от този у нас – 20.7%. С около 30% растат и оборотите във въздушния транспорт в ЕС и Румъния, докато у нас бележат лек спад с 2%. За сметка на това наземният транспорт у нас расте с почти два пъти по-високи темпове спрямо тези за ЕС, а още по-впечатляваща е разликата при складовете и поддръжката на транспорта – покачване с близо 80%.

С най-ниско увеличение в ЕС е оборотът в издателската дейност – 10.8%, което вероятно се дължи на дигитализацията на информацията, в резултат на която печатните медии не успяват да привлекат същите средства като по-рано. За България тази сфера стагнира, докато в Румъния продължава да расте с 14.8% за периода.

България стои доста по-добре в сферата на програмирането, където оборотите бележат ръст от 118.4%, срещу 39.3% за ЕС и 116.1% в Румъния. Аналогична е ситуацията и при информационните услуги. Още по-голям е ръстът при дейностите по заетостта, но това вероятно се дължи на това, че сега те са субсидирани от ЕК, а преди това не са били добре развити у нас.

Едно от най-големите увеличения изобщо в ЕС пък е при офис администрацията в България – 180%. Въпреки че за въпросния период държавната бюрокрация по-скоро се свива в резултат от политиките на бюджетни съкращения, в частния сектор тя се е увеличила почти тройно за 6 години.

Разликата в оборотите по години разгледайте на интерактивната графика като използвате мишката.
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар