Фоторепортаж: Среща с Бузлуджа

Руина, която продължава да привлича хората, просто понеже Квадрат 500 не е достатъчно добър, за да я замести – Бузлуджа прилича на метафора за политическата надпревара в България

Снимка: Барикада

Повече от 5 години след като държавата върна паметника на връх Бузлуджа на БСП, той продължава да тъне в разруха. През 2011 г. партията в писмо до тогавашния министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев поиска сградата заедно с оставката на областния управител на Стара Загора, защото не се справял с поддръжката на дом-паметника. Първоначалната идея на партията беше да го обнови с пари от дарения, както е и построен през 1981 г. по случай 90-годишнината от Бузлуджанския конгрес, но това така и не се случи.

Иронията е такава, че единствената промяна, която идва с БСП на Бузлуджа е, че сградата е запечатана, достъпът до нея се спира от частна охранителна фирма от съображения за сигурност. Освен че са блокирани всички входове на дом-паметника, за нуждите на охраната са разположени видеокамери и датчици за движение в сградата, която напоследък придоби международна известност. И в този случай обаче в БСП се оказаха по-добри в приватизацията, отколкото в управлението на приватизирания обект, което направи възможен долния репортаж.

Снимки и текст на автора:
Ивайло Атанасов

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

Оставете коментар