Фоторепортаж: Среща с Бузлуджа

Руина, която продължава да привлича хората, просто понеже Квадрат 500 не е достатъчно добър, за да я замести – Бузлуджа прилича на метафора за политическата надпревара в България

Снимка: Барикада

Повече от 5 години след като държавата върна паметника на връх Бузлуджа на БСП, той продължава да тъне в разруха. През 2011 г. партията в писмо до тогавашния министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев поиска сградата заедно с оставката на областния управител на Стара Загора, защото не се справял с поддръжката на дом-паметника. Първоначалната идея на партията беше да го обнови с пари от дарения, както е и построен през 1981 г. по случай 90-годишнината от Бузлуджанския конгрес, но това така и не се случи.

Иронията е такава, че единствената промяна, която идва с БСП на Бузлуджа е, че сградата е запечатана, достъпът до нея се спира от частна охранителна фирма от съображения за сигурност. Освен че са блокирани всички входове на дом-паметника, за нуждите на охраната са разположени видеокамери и датчици за движение в сградата, която напоследък придоби международна известност. И в този случай обаче в БСП се оказаха по-добри в приватизацията, отколкото в управлението на приватизирания обект, което направи възможен долния репортаж.

Снимки и текст на автора:
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар