Обновена наскоро римска крепост вече се руши

След ремонта новото строителство е неотличимо от автентичната част. По този начин освен некачествената работа е нанесена щета и върху културното ни наследство

 

По-малко от две години след „реставрирането“ крепостта вече има нужда от ремонт. Снимка: Барикада

Крепостта „Траянови врата“ край Костенец е обновена по оперативна програма „Регионално развитие“ през 2015 г., но две зими по-късно върху нея вече си личат белезите на прибързаното и некачествено строителство. И не само това – личи си и нанесената щета върху културното ни богатство с европейски пари.

В днешно време хората наричат гарнизонната крепост по името на намиращия се недалеч проход, който е отбранявала. Най-вероятно обаче тя няма нищо общо с император Траян, а археолозите смятат, че съоръжението е построено няколко века след него. Според основната хипотеза, името на съоръжението е „Стенос“, но няма запазен надпис.

По това си прилича с крепостта „Цари Мали град“, чието антично име също не знаем. Неизвестен е и автентичният облик на руините, затова строителството върху тях в общия случай представлява авторски принос на архитекта, нает по съответния европроект. Естествено, проектите винаги са за „реставрация“, „консервация“ или „реконструкция“ и не се говори за ново строителство. Тези термини обаче допускат единствено намерените на терена автентични материали да се върнат на предполагаемите им места.

Когато има художествено надграждане, за което се предполага, че трябва да впечатли туристите, автентичната част трябва да бъде отделена от новото строителство с дебела метална лента. Както може да се види, това не е направено на „Траянови врата“, а практиката е същата при десетки други крепости, „реставрирани“ в последните години.

Новото строителство не е отделено от автентичната част. Снимка: Барикада

Обновяването на „Траянови врата“ е приключено през май 2015 г., но некачественото строителство си личи от далеч. В галерията по-долу представяме един по-близък поглед.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар