Изповедта на Костадина Кунева с премиера в НДК днес

Режисьорът Иван Ничев направи филм за българската историчка, която стана чистачка в Гърция, оглави синдикат, претърпя жесток атентат и беше избрана за депутат в Европейския парламент

Афишът за филма "Нейната изповед", посветен на Костадинка Кунева
Афишът за филма „Нейната изповед“, посветен на Костадинка Кунева

Документалният филм „Нейната изповед“ на режисьора Иван Ничев, който проследява историята на синдикалистката Костадина Кунева, ще бъде показан днес за първи път столичното кино „Люмиер“ в НДК. Съвпадението с Деня на жената – 8 март, въобще не е случайно. Специално за премиерата пристига и главната героиня, която в момента е евродепутат от групата на Европейската лява партия (Европейска обединена левица – Северна зелена левица). Сценарият за филма е на Юрий Дачев и Татяна Гранитова, а музиката е на Стефан Димитров и Пламен Велинов.

„Нейната изповед“ проследява съдбата на Кунева след емиграцията ѝ от България в Гърция, където става чистачка и лидер на синдиката на чистачите и домашните помощници. Заради профсъюзната си дейност получава заплахи за живота, а на 22 декември 2008 г. е залята с киселина от двама неизвестни нападатели. Случаят е оценен като най-жестоката атака срещу синдикален лидер в Гърция за последния половин век и става причина за масови протести. Кунева губи зрението на едното си око, другото е силно увредено, тежко са засегнати жизненоважни органи. Претърпява 38 операции. През 2014 г. българката е избрана за евродепутат от гръцката партия „СИРИЗА“ като преференциалните гласове я подреждат на 4-то място в листата.

Историчката по образование, родом от Силистра, напуска България през 2001 г., тъй като в родината си не може да осигури бърза животоспасяваща операция за своя син. „Всъщност можеше да се направи операция чрез отваряне на гръдния кош, което щеше да бъде тежка психологическа травма за детето, а освен това ми искаха страшно много пари за рушвет,“ – спомня си Кунева в свое интервю. –„Искаха ми пари колкото почти за четири жилища тогава. В противен случай щяха да го оперират в… не знам си коя година. Аз не можех да си позволя да чакам, трябваше бързо да се действа“. Жената решава да се прехвърли при своята майка, която вече е емигрирала в Гърция, и там успешно оперират детето ѝ безплатно.

Още за съдбата на станалата легендарна българка – тази вечер от 19 ч. в салона на „Люмиер“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар