В категории:България

Съдът отмени поскъпването на билетчето за градския транспорт

Тричленен състав на Софийския административен съд определи решението цената на билета да скочи на 1,60 лв. за незаконно. Общината има 14 дни, за да обжалва – в противен случай следва в сила да се върне старата цена.

Снимка: Барикада

Софийският административен съд отмени наредбата на Столична община, с която беше увеличена цената на билета за еднократно пътуване в градският спорт от 1 лев на 1,60. Решението е взето от тричленен съд състав на САС и беше съобщено от пресофиса на столичните магистрати.

Днешното решение за отмяна на поскъпването на билета може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд (ВАС). От ответната страна все още не са заявили дали имат желание да оспорват, посочват още от пресцентъра на Софийския административен съд.

Решението на административните магистрати в София е взето от тричленен състав. Те са отменили като незаконосъобразна наредбата за изменение и допълнение на наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на столична община и приложенията към нея, приета на 14 април 2016 година. Тогава въпреки сериозната обществена съпротива и организираните протести на граждани, мнозинството в Столичния общински съвет прие наредбата, с която беше повишена цената на билета с 60%.

Текстът според който цената на еднократното пътуване в градския транспорт скочи с 60%, е незаконен и не е имало основание да бъде приеман, заявяват магистратите, като засега не са публикувани подробните мотиви на съдиите.

Делото срещу цената на билета беше образувано по жалби на граждани и сдружението „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“, а още редица подадени жалби не бяха допуснати за разглеждане поради различни обстоятелства и процесуални нередности. Ако от общината решат да не обжалват или ако след обжалването Върховния административен съд се произнесе по същия начин, това ще означава, че цената на билета вече няма да бъде 1,60 лв.

За „Барикада“ представляващият Столичния общински съвет адвокат Георги Георгиев заяви, че практиката на общината винаги е да обжалва решенията, които не са в нейна полза и почти сигурно това ще се случи отново, но преди това решението трябва да им бъде връчено по установения ред. Георгиев напомни, че на първа инстанция е било отменено и решението на Столична община, касаещо наредбата за паркиране в София, но Върховният административен съд в крайна сметка се е произнесъл в полза на общината. Георгиев беше категоричен, че и в този случай общината е в правото си, а жалбите срещу повишението на цената на билета – неоснователни, което ще се докаже след обжалването пред ВАС.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар