В категории:Свят

Сблъсъците между джихадистите в Сирия се ожесточават

Междуособиците сред ислямистките групировки се разрастват на фона на засилената намеса на Турция и опитите за подновяване на мирните преговори

Снимка: Twitter

Десетки бойци са загинали в сблъсъците между джихадистки групировки в Северозападна Сирия, които ескалират от началото на седмицата. Макар междуособиците между опозиционните въоръжени формирования в Сирия да са обичайни, до края на миналата година повечето опериращи в северната част на страната групировки действаха заедно в коалицията „Армия на завоеванието”. Тя бе доминирана от групировки като официалния клон на „Ал Кайда” в Сирия – „Фронт ан Нусра” и про-турската „Ахрар аш Шам”. Те действаха заедно както срещу сирийското правителство, срещу подкрепяните от САЩ кюрдски отряди и формираните около тях „Сирийски демократични сили”, а на някои фронтове и срещу ИДИЛ.

През миналата година напрежението между отделните групи започна да нараства в следствие на пряката намеса на Турция в конфликта и загубата на битката за град Алепо. Освен участието в турска операция „Щитът на Ефрат”, в разделителна линия между групировките се превърна и отношението към политическите преговори за мирно споразумение с посредничеството на Анкара, Техеран и Москва. През януари повечето групировки в Северна Сирия се прегрупираха в две нови коалиции, които водят сражения помежду си. Едната е „Тахрир аш Шам”, където водеща роля има джихадистката „Ан Нусра”, която вече носи името „Фатех аш Шам” и твърди, че е прекъснала връзките си с „Ал Кайда”. В нея участват и групировки, които са получавали оръжия от ЦРУ и Пентагона. Подкрепящите турската политика в Сирия групировки пък се обединиха под шапката на „Ахрар аш Шам”.

Разгорелите се тази седмица боеве обаче са основно между „Тахрир аш Шам” и представители на друга джихадистка групировка – „Джунд ал Акса”. Тя бе основана като подразделение на „Ан Нусра” през 2014 г., но в последствие се отдели от тях и засили сътрудничеството си с ИДИЛ. През октомври миналата година „Джунд ал Акса” отново обяви, че се слива с вече преименуваната „Ан Нусра”. В резултат на консолидацията на въоръжените групировки през миналия месец обаче между двете организации отново се появи конфликт. Някои части на „Джунд ал Акса” се присъединиха към новосформираната „Тахрир аш Шам”, но повечето обявиха създаването на нова групировка, наречена „Лива ал Акса” и овладяха редица селища в северната част на провинция Хама и южната на област Идлиб.

В понеделник следобед бойци на „Ал Акса” атакуваха шериатски съд в близост до град Хан Туман и обявиха, че са екзекутирали 24 члена на „Тахрир аш Шам”, включително няколко изявени ислямистки командири. Според съобщения в социални мрежи и медии във вторник, групировката вече е екзекутирала поне 100 пленени противници.

В отговор на тези нападения „Тахрир аш Шам” започна контраофанзива, като според информация на базираната във Великобритния „Сирийска обсерватория за правата на човека”, вече е успяла да си върне шест селища от „Ал Акса”. Според  съобщение на „обсерваторията”, цитирано то Ройтерс, загиналите от двете страни са поне 69 души. Сирийски про-правителствени медии цитират данни за поне 50 загинали и над 100 ранени.

Турска интервенция

Междувременно продължават и боевете в Североизточна Сирия, където турската армия и подопечните ѝ сирийски групировки се опитват да овладеят стратегическия град Ал Баб от ИДИЛ. Във вторник турският министър-председател Бинали Йълдъръм обяви, че турските сили до голяма степен са поели контрол над града. Тези заявления обаче се опровергават от съобщенията за успешна  контраофанзива на ИДИЛ. „Сирийската обсерватория” също заявява, че джихадистите от ИДИЛ продължават да контролират голямата чат от Ал Баб.

Турската армия и съюзниците ѝ се опитват да овладеят града от ноември. През последните седмици сирийската армия също напредва към Ал Баб от юг, което повишава риска от сблъсък помежду им. През миналата седмица вече имаше съобщения за престрелки между сирийската армия и подкрепяните от Турция бунтовници в околностите на града, а руски въздушен удар уби няколко турски военни.

По време на посещението си в Бахрейн в началото на седмицата турският президент Реджеп Ердоган заяви, че целта на Анкара е да бъде създадена „зона за безопасност” върху 5 хил. квадратни километра от територията на Сирия. „Нашата операция за освобождаване на Ал Баб от ИДИЛ е близо до приключване. Ако след това можем да предприемем съвместни действия с коалиционните сили за освобождаване на Рака и Манбидж, там ще бъде формирана безопасна зона, зона свободна от терористи”, заявява Ердоган.

Турските власти считат за терористи силите за самоотбрана на сирийските кюрди и ги приравняват с ИДИЛ. Същевременно доминираните от кюрдските отряди „Сирийски демократични сили” са съюзници на САЩ и се доказаха като най-ефективната сила в боевете срещу ИДИЛ. Те освободиха от джихадистите споменатият от Ердоган град Манбидж още през миналата година и в момента водят настъпление към сирийската „столица” на ИДИЛ – Рака.

Исканията за „зони за сигурност” на сирийска територия целят най-вече легитимиране на фактическата окупация на части от Северна Сирия, чрез която Анкара се стреми да не допусне обединение на контролираните от кюрдите анклави. В края на януари в медиите се появи видео, на което се вижда как в един от контролираните от Турция сирийски градове – Джараблус, са сформирани нови полицейски сили. На церемонията по заклеването си обучените и оборудвани от Анкара сили за сигурност скандират „Аллах е велик”, „Да живее Турция” и „Да живее Ердоган”. Идеи за „зони за безопасност” в Сирия се лансират и от новата президентска администрация в САЩ, като засега Вашингтон не е дал разяснение какво точно се има предвид.

На фона на затрудненията в офанзивата към Ал Баб, през тази седмица турската армия извършва и нови нападения срещу кюрдските отряди около границата между Турция и сирийската провинция Хасака. Тези сблъсъци са съпроводени с нова вълна репресии срещу кюрдското малцинство в самата Турция – през последните няколко дни там са арестувани още 800 души по обвинения за връзки с Кюрдската работническа партия.

Мирни преговори

На фона на боевете в различни части на Сирия, в сряда бе обявено отлагане с един ден на разговорите между правителството и опозиционни групировки, които трябва да се проведат в казахстанската столица Астана. В началото на седмицата участващите в преговорите групировки заплашиха с бойкот и обвиниха Русия, че не принуждава Дамаск да изпълнява напълно договореното спиране на огъня.

Представител на опозицията, който е присъствал на предишния кръг на преговорите през януари, обаче е заявил пред Ройтерс, че малка делегация на военни и цивилни ще отиде в Астана, за да обсъди мирния план. Интерфакс цитира неназован източник от руското Министерство на отбраната, според когото първо ще бъдат проведени двустранни срещи, а в четвъртък ще има по-широки разговори на всички участници, на които може да се стигне до подписване на съвместен документ.

Делегациите на сирийското правителство и опозиционните групи, които присъстваха на предишния рунд от преговорите в Астана, отказваха да разговарят директно и да подписват документи. През следващата седмица трябва да бъдат подновени и мирните преговори под егидата на ООН в Женева.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар