В категории:Информации / Общество

Хосе Марти бе почетен в София

По повод 164-годишнината от рождението на кубинския поет и революционер бяха поднесени венци и цветя пред паметника му в столицата

Посланикът на Куба Педро Пабло Сан Хорхе (вляво) заедно с председателката на Асоциацията за приятелство "България-Куба" Тамара Такова и с члена на ръководството на Асоциацията Любен Василев пред паметника на Хосе Марти
Посланикът на Куба Педро Пабло Сан Хорхе (вляво) заедно с председателката на Асоциацията за приятелство „България-Куба“ Тамара Такова и с члена на ръководството на Асоциацията Любен Василев пред паметника на Хосе Марти

Много приятели на Куба, посланици и дипломати, студенти и преподаватели, писатели и журналисти почетоха днес в София Апостола на кубинската националноосвободителна борба, поета и революционера Хосе Марти по повод 164-годишнината от рождението му (28 януари 1853 г.).

Сред почелите Хосе Марти бе и Мария Донска, новата българска посланичка в Куба, на която предстои да замине за Хавана. Тя бе сърдечно поздравена от Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе
Сред почелите Хосе Марти бе и Мария Донска, новата българска посланичка в Куба, на която предстои да замине за Хавана. Тя бе сърдечно поздравена от Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе

Пред бюст-паметника на Марти, разположен в градинката до посолството на Куба и парк-хотел „Москва”, бяха поднесени венци и цветя от името на Асоциацията за приятелство „България-Куба”, от кубинското посолство, от още няколко дипломатически мисии, от представители на министерството на външните работи, от Съюза на българските писатели (СБП) и т.н.

На тържество в сградата на посолството на Куба посланик Педро Пабло Сан Хорхе подчерта, че заветите на Хосе Марти за свобода и независимост продължават и днес да водят напред кубинския народ.

В слово за живота и делото на поета революционер секретарят по международните въпроси на СБП Димитър Христов припомни отново близостта по идеи и по съдба между Хосе Марти и нашия Христо Ботев. И Марти също като Ботев загива, сражавайки се за свободата на родината си на 19 май 1895 г.

Рецитал по творби на Марти изнесоха студенти първокурсници от Педагогическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” с ръководител доц. Донка Щерева.

Студенти от Педагогическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" изнесоха рецитал по стихове на Марти
Студенти от Педагогическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ изнесоха рецитал по стихове на Марти

Публиката бе разпалена от страстно изпълнение на известната ни певица Грета Ганчева, която изпя прочутата песен за Че Гевара Hasta siempre, Comandante („Завинаги, Команданте”) на Карлос Пуебла, както и „Моя страна, моя България”.

Грета Ганчева е записала песента за Че на специален диск, издаден от Асоциацията за приятелство „България-Куба“ по повод навършващите се тази година 50 години от гибелта на легендарния революционер.

Грета Ганчева и посланик Педро Пабло Сан Хорхе заедно изпяха припева на песента за Че Гевара
Грета Ганчева и посланик Педро Пабло Сан Хорхе заедно изпяха припева на песента за Че Гевара

Снимки: Къдринка Къдринова

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар