Учени: Земята e застрашена от нов вид фактоустойчиви хора

За тях „алтернативните факти“, за които заговори администрацията на Доналд Тръмп, по нищо не се различават от обикновените факти

Непознат досега вид се оказа заплаха за живота на Земята. Снимка: NASA

Andy Borowitz, The New Yorker

МИНЕАПОЛИС (Докладът Borowitz) – Учени откриха могъщ нов вид резистентни към факти хора, които заплашват способността на Земята да поддържа живот, твърди ново отрезвително изследване.

Проучването, проведено от Университета на Минесота, идентифицира вирулентен щам, който е фактически неподатлив на каквато и да е форма проверимо знание, оставящ учените в недоумение как да се справят с него.

“Тези хора изглежда имат всички необходими способности да получават и обработват информация” – казва Дейвис Лонгсдън, един от учените, който сътрудничи в изследването. “И все пак, по някакъв начин, те са развили защити, които – за всички намерения и цели – са направили тези способности напълно неактивни.”

И което е по-обезпокоително, Лонгсдън добавя: “Колкото повече се умножават фактите, техните защити срещу тези факти единствено израстват по-силни.”

Докато учените нямат ясно разбиране за механизмите, които предотвратяват възприемането на данни от фактоустойчивите хора, те теоретизират, че видът може да е развил способността да прихваща и изхвърля информацията по пътя от слуховия нерв към мозъка. “Нормалните функции на човешкото съзнание са били напълно неутрализирани”, допълва Лонгсдън.

Докато потвърждава мрачните оценки на изследването, Лонгсдън поддържа надеждата, че опасността от устойчивите на факти хора може да бъде смекчена в бъдеще. “Нашето проучване е още в начален етап, но е възможно да се окаже, че те ще станат по-възприемчиви към фактите, когато се окажат в околна среда без храна, вода или кислород” – каза той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар