Николас Мадуро: Не искаме във Венесуела да се случи същото като в Либия, Сирия, Ирак

Президентът направи равносметка на 2016-та и очерта перспективите за 2017-та на международна пресконференция в Каракас. Той обвини опозицията, че търси конфронтация вместо да подпомага конструктивното търсене на решения за проблемите на страната

Николас Мадуро по време на пресконференцията
Николас Мадуро по време на пресконференцията

На своя ключова пресконференция в президентския дворец „Мирафлорес” в Каракас, предавана по държавния телевизионен канал VTV, президентът на Венесуела Николас Мадуро направи политическа, икономическа и социална равносметка на 2016 г.

Мадуро съобщи, че валутните приходи на страната са спаднали с 87%, като същевременно международният дълг възлиза на 17 милиарда долара.

Президентът отбеляза още, че правителството е трябвало да неутрализира спекулативните действия на мафиите от Кукута и Майкао – съответно край границите с Колумбия и Бразилия.

Държавният глава изрази умерен оптимизъм с оглед постигнатото на 10 декември м.г.  споразумение с ОПЕК относно стабилизирането и повишаването на цените на петрола – основния износен продукт на Венесуела. Ако се покачат приходите от него, това би подпомогнало и положението във венесуелската икономика.

Мадуро отбеляза, че миналата година е въведена нова система за валутен контрол, включително обменни бюра по границите.

Президентът обясни, че без икономическите връзки с Китай (основен търговски партньор на Венесуела – б.р.) загубите и пораженията от „икономическата война“ биха били по-драматични.

Посочено бе още, че са въведени нови механизми в производството и разпределението с цел да се контролира инфлацията. Сред тях е изграждането на системата от т. нар. Комитети за доставка и производство по места (CLAP), които осигуряват пряко доставяне на продукти от производителите до потребителите с по-ниски доходи, подпомагани от правителството. Тази система обхваща около 6 милиона домакинства. Президентът подчерта необходимостта от контрол и санкции срещу всички, които спекулират и покачват изкуствено цените на продуктите.

Много чуждестранни медии бяха поканени на пресконференцията на президента Мадуро
Много чуждестранни медии бяха поканени на пресконференцията на президента Мадуро

Николас Мадуро изтъкна, че на този фон доминиращата Националното събрание опозиция не е откликнала конструктивно и отговорно на желанието на правителството за диалог и за съвместно търсене на благоприятни за страната решения. Според него тя не е представила демократичен и толерантен проект и си е останала „олигархия без родина”, която е вътрешно разцепена и е под влиянието на внушения от САЩ, а това я обрича на упадък.

Президентът припомни, че опозицията неколкократно в течение на 2016-та е била канена да се включи в работата на Съвета за продуктивна икономика, но никога не е участвала. Била призовавана и да изпрати свои представители в Комисията за истината, за да се постигне конституционен мир в страната, но също не е откликнала.

„Канихме ги цяла година на масата на преговорите и те накрая, през октомври, най-после седнаха на нея. Но 24 часа по-късно свикаха пресконференция, за да оповестят, че напускат,” каза Мадуро. След което продължи: „Какво искат? Война ли? Да не би да вярват, че могат да ни изключат, да ни изтрият от картата? Има ли някой с ума си в тази зала, или там, където ни слушат и гледат, който да вярва, че чавизма и боливаризма, въплъщавани от нас, могат да бъдат изтрити от картата, захвърлени, смачкани и ликвидирани? Вярва ли го някой? Ако някой си го е мислил преди една година, нека да забележи: тук сме. Подготвени сме за всичко. И като казвам тези думи, имам предвид точно това – че сме готови за всичко. Разбира се, най-готови сме за мира. Защото обичаме мира. И не искаме във Венесуела да се случи същото като в Либия. Или в Сирия. Или в Ирак. То не трябваше да се случва и не бива да се случва никога повече. Венесуела трябва да остане територия на мира. И ще го постигнем чрез диалог, политическа култура, с уважение към многообразието, с разбирателство, с преодоляване на конфликтите. Ще градим стабилна и социална държава на справедливостта и равенството. Това е републиканският мир на свободата, равенството и братството. И за нас той има само едно име – социализма на ХХI век. Хуманен, християнски, боливарски.”

Държавният глава на Венесуела подчерта: „Ако не съществуваше социалистическият модел, кой знае докъде щяха да ни докарат тези хора (опозицията – б.р.). Щеше да настъпи социална трагедия.” Мадуро изтъкна, че независимо от спада на приходите в държавата с 87 %, социалните инвестиции са нараснали до 73 %. Създадени са били хиляди нови работни места. Реалните доходи са успели да се запазят много над инфлацията.

Николас Мадуро бе категоричен, че през 2016-та боливарската революция още повече се е калила в трудностите, укрепнала е и ще продължи да отстоява независимостта на Венесуела, ще продължи да гради мирен, постоянен и стабилен процес на напредък. Президентът добави: „Няма да допуснем страната да падне в ръцете на онези, които вече съсипаха Националното събрание за рекордно кратък срок. Ако това стане, очаква ни дезинтеграция и всеобщо насилие”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар