В категории:България

Такситата намаляха заради нов данък

Ако звъните на централа и колата закъснява, причината не е в лошото време

От 2017 г. такситата намаляха – във Варна от 2500 на 1700, в Пловдив и Бургас с около 20%. Данните са на синдикат „Авто”. Причината за намалението е данъкът „такси”, който парламентът въведе от тази година. Ако звъните на централа и колата закъснява, причината не е лошото време – просто жълтите возила се разредиха.

Данъкът е местен, общините сами го определят. Диапазонът по закон е 300-1000 лв. на година. В София общинският съвет реши 850 лв., в Пловдив 750 лв., във Варна 690 лв., в Бургас 660 лв. Прилича на патентен данък, но не е, тъй като отделно колите плащат и 10% от оборота. Реално това е налог, чиято единствена цел е да “изттръква чувала” от сравнително доходен бизнес – затова и бе въведен. Приходите отиват в общините с цел да запушват финансовите си дупки. Сметката не е лоша – например във Варна при 2500 таксита приходът е над 1.7 млн. лв.

До 2007 г. такситата бяха на патент – 400-500 лв. в различните градове. След това минаха на данък оборот, а сега към 10-те процента от оборота се добавя и новият. Патентът бе не само по-нисък, но се и плащаше  на три пъти. А данък „такси” сега се внася авансово до Нова година. Логично е след всичко това шофьорите да намалеят. „Плащаш осигуровки, поддържаш колата… Като излезеш на ден, минимум 15 лв. си на загуба. Едва като ги направиш, почваш да работиш за себе си. Протести организирахме, какво ли не, обаче ГЕРБ нали така правят – видят бизнес и го изстискват административно. Логика, пазар, целесъобразност – нямат значение, намерението им е просто да прибират пари”, заяви Димитър Маринов от Пловдив.

Засега отлив не се забелязва единствено в София, тъй като населението е най-многобройно, разстоянията са големи, приходите от клиенти покриват данъка. Навсякъде другаде обаче намаляват. Синдикатите смятат да сезират новия президент Румен Радев и Конституционния съд. Те смятат, че е неконституционно да плащаш данък за все още неизвършена дейност (припомняме, внася се до 1 януари).

Трусове в последните 2 години във Варна и Пловдив показаха, че едрите риби в бранша – собствениците на централи, не желаят повишаване на цената. Едва ли ще се увеличи сега. Тя, разбира се, никак не е изгодна за клиента. Така най-ощетени остават самите водачи, които все още карат. Ощетени са и клиентите – сега малко при намалелите возила, много, ако в бъдеще се покачи цената.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар