В категории:България

Предизборно: Резултатите от референдума отново на масата

Референдумът, който канализира недоволството от политическата класа, вече два месеца се изпозва за предизборните цели на най-големите партии

След 2 месеца предизборни маневри с резултатите от референдума депутатите от ГЕРБ поискаха още една седмица от новия президент. Снимка: Барикада

В края на дългата коледна ваканция на депутатите част от тях решиха, че е крайно време да предприемат нещо спрямо резултатите от референдума, проведен в началото на ноември. Представителите на ГЕРБ в Народното събрание обаче правилно прецениха, че десетина дена не са достатъчни за радикална промяна на избирателната система и поискаха от президента Румен Радев, който трябва да встъпи в длъжност на 22 януари, да им даде още няколко дни, като протака с разпускането на Народното събрание и насрочването на следващите избори.

Естествено, няма никаква логика да се оставя дори ден повече на парламент, който вече 2 месеца не е направил нищо, за да промени Изборния кодекс. В така създалата се ситуация пък на ГЕРБ не остава нищо друго освен да вдигнат рамене и да кажат, че са имали желание да се съобразят с резултатите от референдума, но президентът им е попречил, разпускайки парламента.

От БСП веднага разчетоха този ход като предизборен и побързаха да се включат в играта, обвинявайки ГЕРБ в опит да оставят правителството в оставка още малко начело на държавата, за да може то да прикрие следите от безобразията на управлението си – нещо, за което от кабинета на Борисов изглежда не са се досетили да направят навреме.

Тази по-скоро комична сценка, която вероятно ще се разиграва и в следващите седмица-две, беше предадена сериозно и отговорно от водещите медии. В това няма никаква изненада – щом като снегът и студът могат да бъдат новина в “разгара” на зимата, защо и поредното развяване на ноемврийските бюлетини да не може?

Във вторник парламентарната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ да разгледа резултатите от референдума, но партията на Борисов вече даде заявка, че ще внесе проектозакон за мажоритарни избори в четвъртък. По закон НС трябва да разгледа резултатите в три месечен срок, но той още не е започнал да тече, тъй като решението на ЦИК се обжалва от страна на „Шоуто на Слави“ пред Върховния административен съд.

Хронология на маневрите

„Подкрепяме волята на избирателя по трите въпроса, на които избирателят е отговорил положително. С оглед вече краткия времеви хоризонт на този парламент, сме предложили най-краткият срок” – казва депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, според който партията му ще внесе законопроект за мажоритарна избирателна система. Датата е 14 ноември, ден след загубата на втория тур на президентските избори, когато в партията на Бойко Борисов вече знаят, че отиват към предсрочни избори. Според Кирилов, законопроектът трябва да мине на второ четене до 15 декември.

„Това е демонстрация, че ГЕРБ е била последователна в политическите си послания и тогава, когато народът ни е давал ясни знаци, ние сме ги разчитали“, подкрепя колегата си Десислава Атанасова. В началото на декември обаче ГЕРБ още не е направил нищо в тази посока, а Данаил Кирилов е променил позицията си. Той пак “твърдо стои зад вота на избирателя”, но вече смята, че не трябва да се правят “промени на парче”, когато става дума за толкова важни неща като избирателната система.

Освен това Кирилов посочва, че трябва да се съблюдава “международният стандарт за добра практика на Венецианската комисия”, която препоръчва да не се правят промени в изборното законодателство поне шест месеца преди датата на изборите. И депутатът, и медиите, които препредават думите му с цялата възможна сериозност, явно вече са забравили, че няколко седмици по-рано Бойко Борисов беше прекъснал рязко предизборната ваканция на парламента, за да може той да приеме на пожар промени в ИК броени дни преди президентския вот.

В средата на декември Венецианската комисия и нейните препоръки пак стават нещо далечно и абстрактно за ГЕРБ, които започват преговори с Реформаторския блок за съставяне на ново правителство при условие, че то замени пропорционалната избирателна система с мажоритарна. Когато преговорите пропадат, остава впечатлението, че резултатите от референдума още веднъж са били размахани, за да се повиши рейтинга на политиците, които са загрижени за “ясните знаци”, давани от народа.

Последният епизод от тази сага засега се развива в първия работен ден на парламента през 2017 г. – 9 януари. Данаил Кирилов вече е забравил напълно за шестте месеца на Венецианската комисия и смята, че за промените в ИК трябват “максимум 3-4 седмици”. “Ако имаме една седмица повече” – мечтае депутатът, намеквайки, че оттук нататък всичко зависи от новия президент. А ако помнехме една седмица повече?

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар