В категории:България

Министерства раздадоха милиони за бонуси на служителите си

Част от членовете на правителството крият информацията

Поне 16 млн. лв. са отишли през 2016 г. за бонуси на служителите в различните министерства. Премиите се раздават под формата на „Допълнително материално стимулиране” (ДМС) и най-често се обосновават с „постигане на добри резултати”. 16-те милиона станаха публично достояние тези дни, след като депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев и Антоний Тренчев отправиха парламентарни въпроси до всеки от министрите. Повечето от тях обаче или все още не са отговорили, или в обясненията си прикриват сумите. Периодът на изплащането на бонусите и 1 януари  – 30 ноември, т.е. не в него не влизат коледните премии. Отговори са дали едва 5 министерства, затова реалната цифра е драстично по-голяма.

Министерство на земеделието е раздало 562 975 лв. на 535 свои служители през април 2016 г. Спортно министерство на три пъти е отпуснало общо 206 000 лв. Правосъдното е зарадвало служителите си с 511 000 лв., а Външно за добри резултати е раздало 1.2 млн. лв. В отговора си министъра на финансите Владислав Горанов ловко скрива сумата, обяснявайки, че са изплатени бонуси, но не посочва брутната стойност, а че са средно по 707 лв. на човек за месец. По същия начин отговаря и Теменужка Петкова – тя казва, че са раздавани по 107 лв. ДМС месечно, но не уточнява на колко служители. Общо в министерството на енергетиката са заети на щат 169 души, които се трудят при средна брутна заплата малко под 1500 лв., става ясно от отговора ѝ.

Парите се раздават почти безотчетно в българските министерства.

Най-много ДМС е раздало Министерството на вътрешните работи – 13.5 млн. лв. Възнагражденията в полицията обаче по принцип се формират от такъв тип премии (нощен и извънреден труд, специфични условия, професионален опит и т.н.), затова сумата не е чак толкова стряскаща. Конкретно за „добри резултати” са дадени  472 хил. лв.

От цялата тази информация могат да се направят няколко извода. Първо, част от министрите безцеремонно се опитват да скрият данните, бягайки от обществен скандал. Второ, независимо от хала на държавата ДМС продължава да е начин за формиране на възнагражденията – заплатите официално са ниски, но с бонуси се докарва прилична сума. Трето, щом пари се раздават за „добри резултати”, значи българските министри оценяват високо своята работа и тази на подчинените си.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар