Полски динковци пребиха български студенти, взели ги за бежанци

Непрестанно засилващата се вълна на расизъм и ксенофобия в Европа започва да изяжда децата си. Бдителни полски патриоти в град Бидгошч демонстрираха загрижеността си за нацията като пребиха група българи, които взели за сирийци, т.е. за опасни терористи, изнасилвачи и главорези. Иронията би била пълна, ако лицата жертви на десничарското хулиганство бяха хора като Джамбазки, Динко, Перата или други аниматори на ислямофобската истерия.

bulgariansutdentsИнцидентът се случва на трети декември в Бидгошч, областен град в северна Полша. В късен следобеден час шестима студенти от България и Турция се качват на трамвай. Няколко спирки по-късно в същото транспортно средство нахлува група полски патриоти – типични, сиреч агресивни и видимо вдигнали няколко тоста за величието на родината. Това обаче по никакъв начин не повлиява на бдителността им, защото веднага набелязват групата студенти и преценяват, че са сирийски бежанци. Крещейки към тях „мургави курви“, „ислямски парцали“ и „вървете си у вас“ патриотите започват да ги удрят, ритат и блъскат срещу стените и седалките в трамвая. Нападнатите правят опит да се измъкнат, но биячите ги заобикалят и започват да ги бият още по-жестоко. Този път обаче патриотите нямат късмет, защото другите пътници и водачът на трамвая реагират.

Първо се намесват две момичета, които викайки по хулиганите да спрат, започват да правят снимки и да записват случващото се. Към тях бързо се присъединява и един младеж, който опитва да отблъсне най-агресивните хулигани. Другите пътници блокират изходите от вагона, докато ватманът стопира трамвая, затваря вратите и сигнализира полицията. Служителите пристигат за броени минути и задържат тримата мъже. При обиск у тях са открити стикери на една от многото екстремистки десни секти, действащи в Полша – т. нар. Национално движение.

По-късно пресслужбата на полицията в Бидгошч съобщи, че тримата мъже на възраст 26, 27 и 32 години са били арестувани и се очаква местната прокуратура да излезе с обвинителен акт. Не е ясно дали нападателите имат други криминални прояви.

Побоят върху българските студенти в Бидгошч е само един от многото редовни инциденти с расистко и ксенофобско насилие, което се превръща в легитимно поведение, благодарение на новия дискурс на „добрата промяна“, въвеждана системно от управлението на Ярослав Качински и партията му „Право и справедливост“. Че тази случайна грешка, тоест объркване на българи с араби, няма да научи никого на нищо в Полша, е повече от ясно. Ако никой не си вземе поука от това и в България, то би трябвало да си кажем откровено, че едва ли заслужаваме по-различна съдба от положението, в което се намираме в момента.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар