В категории:Мнения и коментари / Свят

Последно сбогом за Фидел Кастро в Сантяго де Куба

След 4-дневна траурна процесия по около 1000-километровия маршрут между столицата Хавана и източния град Сантяго де Куба прахът на историческия лидер на Кубинската революция бе положен в скромен монумент на гробището „Санта Ифихения”

Преминаването на кортежа с праха на Фидел през град Санта Клара
Преминаването на кортежа с праха на Фидел през град Санта Клара

Четири дни – от 30 ноември до 3 декември  – продължи траурното преминаване на кортежа с праха на Ел Команданте Фидел Кастро по близо 1000-километровото трасе между столицата Хавана и разположения в източната част на страната град Сантяго де Куба, недалеч от който е и родното място на Фидел – местността Биран.

Така кубинците масово можаха да се сбогуват със своя водач. По целия маршрут почит към паметта на отишлия си на 25 ноември революционен ръководител отдаваха многобройни жители на населените места, през които преминаваше процесията. Млади и стари изразяваха решимост да продължат делото на историческия водач на Кубинската революция и скандираха „Yo soy Fidel” („Аз съм Фидел”) и „Чува се, чувства се – Фидел е тук!” („Se oye, se siente – Fidel está presente”).

Пионерчета отдават почит на траурния кортеж, а мвомиченцето най-отпред си е нарисувало на лцето кубинското знаме и надписа "Аз съм Фидел".
Пионерчета отдават почит на траурния кортеж, а мвомиченцето най-отпред си е нарисувало на лцето кубинското знаме и надписа „Аз съм Фидел“.
Кубинците в тези дни масово пишат по лицата си Yo soy Fidel ("Аз съм Фидел")
Кубинците в тези дни масово пишат по лицата си Yo soy Fidel („Аз съм Фидел“)
Още една Фидел-ка
Още една Фидел-ка

Във финалната си отсечка процесията премина и покрай казармата „Монкада” в Сантяго де Куба, чийто щурм на 26 юли 1953 г. от предвождани от Фидел въстаници, макар и разгромен, се смята за начало на Кубинската революция.

Траурният кортеж с праха на Фидем преминава край казармата "Монкада" в Сантяго, щурмувана от него и другарите му през 1953-а
Траурният кортеж с праха на Фидем преминава край казармата „Монкада“ в Сантяго, щурмувана от него и другарите му през 1953-а

На 3 декември вечерта на Площада на революцията „Антонио Масео” в Сантяго де Куба се състоя траурен митинг в памет на Фидел, на който отново присъстваха много кубински и чуждестранни ръководители, както и на митивга в Хавана на 29 ноември. Сред гостите от Латинска Америка в Сантяго бяха и бившите президенти на Бразилия Инасио Лула да Силва и Дилма Русеф. Там бяха и държавните глави на страните от интеграционната група ALBA: Боливия – Ево Моралес, Венесуела – Николас Мадуро, Еквадор – Рафаел Кореа, Никарагуа – Даниел Ортега.

Дилма Русеф, Лула да Силва, Раул Кастро и Николас Мадуро на траурния митинг в Сантяго да Куба
Дилма Русеф, Лула да Силва, Раул Кастро и Николас Мадуро на траурния митинг в Сантяго да Куба

Емоционални слова на митинга държаха ръководители и представители на кубински творчески съюзи и обществени организации. Сред тях бе и Мигел Барнет, председател на Съюза на писателите и художниците на Куба (UNAEC), който припомни, как в един от най-тежките моменти на революцията Фидел казал: „Културата е първото, което трябва да спасим”.

„Куба е наша, за да я пазим и да я защитаваме” – тази мисъл на Фидел пък цитира в речта си Бейо Мартинес, ръководителка на Университетската студентска федерация на Острова на свободата.

„Фидел е парадигма на свободата, съпротивата, солидарността и верността към принципите,” подчерта от своя страна Рафаел Сантиестебан Посо, председател на Националната асоциация на дребните земеделци.

Раул Кастро произнася речнта си в Сантяго де Куба
Раул Кастро произнася речта си в Сантяго ае Куба

Най-вълнуващо бе словото на сегашния ръководител на Куба и брат на Фидел Кастро – Раул Кастро. Той припомни свое изказване още от 1994 г., когато на честване на годишнина от щурма на „Монкада” изтъква: „Вечният урок, който ни преподаде Фидел, е, че да, ние можем!… Да, можем да устоим, да оцелеем и да напредваме без да отстъпваме от принципите си и от постиженията на социализма!… Да, възможно е човек да е способен да преодолее и най-трудните обстоятелства, ако не е скършена волята му за победа, ако преценява точно всяка ситуация и ако не отстъпва от своите справедливи и благородни принципи… Кълнем се да защитаваме родината и социализма!”.

В 7 часа сутринта на 4 декември на гробището „Санта Ифихения” в Сантяго де Куба, където е погребан Апостолът на кубинската свобода Хосе Марти и бащата на кубинската независимост Карлос Мануел де Сеспедес, бе извършена и церeмонията по погребване на праха на Фидел Кастро. Тя не бе публична, а в тесен кръг, присъстваха едва около 30 души – членове на семейството и най-близки съратници. Но по-късно бяха разпространени снимки от нея.

Раул Кастро намества урната с праха на Фидел в нишата на надгробния му камък
Раул Кастро намества урната с праха на Фидел в нишата на надгробния му камък
Раул отдава чест пред надгробието на Фидел
Раул отдава чест пред надгробието на Фидел
Гвардейци маршируват покрай надгробието на Фидел–семпъл камък и семпла плоча само с личното му име–на гробището "Санта Ифихения" в Сантяго де Куба
Гвардейци маршируват покрай надгробието на Фидел – семпъл камък и семпла плоча само с личното му име – на гробището „Санта Ифихения“ в Сантяго де Куба

Раул Кастро положи сандъчето с праха в ниша, издълбана във внушителен объл камък с бял цвят – единствения монумент, който ще бележи гроба на Ел Команданте. Нишата бе закрита с черна мраморна плоча, на която със златни букви е изписано само едно име – Фидел, без никакви дати или титли, дори без фамилно име.

В речта си предишната вечер Раул вече бе посочил, че по волята на самия Фидел, който бил твърд противник на култа към личността, Националното събрание на Куба ще приеме на своя сесия закон, забраняващ издигаето на паметници на Ел Команданте и именуването на улици и площади на негово име.

Същевременно цялото дълго сбогуване на кубинците с Фидел премина под категоричния знак на тяхната решимост да продължат делото му и с посланието, че всеки един от тях въплътява частичка от него, че самата Куба вече се е сляла с Фидел. Слоганът „Аз съм Фидел” масово си го изписват по лицата от пионерчета до пенсионери.

А кубинският композитор, поет и певец Раул Торес посвети на Ел Команданте песента си „Препускайки с Фидел”, която вече стана хит на Острова на свободата. Същият автор през 2013-та, по повод кончината на венесуелския лидер и близък съратник на Фидел – Уго Чавес, написа и песента „Завръщането на един приятел”, която Ел Команданте много обичаше. Ето текстът на сегашната творба на Торес, изпълнявана от най-известните певци в страната и станала любима на кубинците:

 

Казват, че на Площада тези дни

са виждали да препускат на конете си

Камило и Марти.

А най-отпред, пред колоната,

бавно пристъпвал без конник

един жребец за теб.

Не зарастват нашите рани –

на мъжете и жените,

които не те пускаме да си тръгнеш.

Днес сърцата ни

изскачат от гърдите.

Боли ни и не искаме

да се разделяме с теб.

Благодарни, крачим редом,

прекланяме се пред подвизите ти

и дори смъртта не може да повярва,

че се е сдобила с теб.

Човече, свикнахме да те смятаме

за безсмъртен –

като Олофи* или Исус Христос.

Няма нито един олтар сега

без свещичка за теб.

Днес не искам да те наричам

Команданте,

нито Брадатия,

нито Гиганта

и да изреждам всичко,

което знам

за теб.

Днес искам да извикам:

„Татко, не пускай ръката ми,

още не умея да ходя добре

без теб.”

Казват, че на Площада тази сутрин

вече не се виждат жребци,

които да идват от другия край.

Едно отчаяно множество

от герои с криле на гърба

са си направили среща тук.

И най-отпред на колоната

бавно, без конник,

пристъпва един жребец

за теб.”

 

………………………………………………..

*Олофи е африканско божество, пренесено в кубинските вярвания от някогашните чернокожи роби, докарани на острова от испанците

 

Hasta siempre, Comandante
Hasta siempre, Comandante
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар