В категории:Свят / Турция

Поредна „кристална нощ” в Турция

Анкара арестува лидери на опозиционната прокюрдска партия и ограничи достъпа до социалните мрежи

Част от арестуваните в петък кюрдски депутати
Част от арестуваните в петък кюрдски депутати

Политическите репресии в Турция продължават с нова сила, след като в петък бяха арестувани ръководителите и част от депутатите на втората най-голяма опозиционна партия в парламента. Съпредседателите на про-кюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг бяха задържани заедно с поне още 12 депутата от същата партия, включително заместник-председателя на турския парламент Первин Булдан. Предишните дни властите задържаха кметове на кюрдски общини и журналисти от опозиционни медии. След арестите в петък Турция за пореден път ограничи достъпа до социални медии и други интернет сайтове като Twitter, Facebook, WhatsApp и Youtube.

Според министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм причината за арестите е отказът на депутатите да свидетелстват в криминалните разследвания срещу тях за връзки с терористични организации. Анкара оправдава репресиите срещу политическите представители на кюрдското малцинство с подозренията, че те имат връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Фиген Юксекдаг
Фиген Юксекдаг

ДПН е третата най-голяма партия в сегашния турски парламент с 59 депутата. Срещу почти всички от тях се водят разследвания, след като по-рано тази година парламентарното мнозинство на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) прокара закон, който позволява отмяна на депутатския имунитет. Народните представители от ДНП отказаха да дават показания по тези разследвания в знак на протест.

Разследванията срещу депутатите са за „терористична пропаганда” и връзки с ПКК, както и сблъсъци по време на про-кюрдски протести през октомври 2014 г., за които е обвинен Демирташ. Той е бил арестуван в къщата си в Анкара, а Юксекдаг е била задържана в дома ѝ в Диарбекир. Според съобщенията на ДПН арести са извършвани и в други населени предимно с кюрди градове в Югоизточна Турция като Хакари, Мардин и Батман. Въпреки затруднения достъп до социалните мрежи, част от арестите бяха излъчени директно в интернет от привърженици на ДНП. Reuters съобщава, че полицията е направила и обиск на централния офис на ДНП в Анкара.

От про-кюрдската партия заявяват, че арестите на депутатите маркират „края на демокрацията” в Турция. „ДНП призовава международната общност да реагира на преврата, организиран от режима на Ероган”, призовава партията в профила си в Twitter. Говорителят на ДНП Айхан Билген заявява, че арестите целят да постигнат това, което управляващата партия не успя с двата парламентарни избора през миналата година, когато партията получи над 5 млн. гласа.

През 2015 г. Анкара започна широкомащабна военна операция срещу ПКК, която остави редица градове в югоизточната част на страната в руини. Турция започна и военна интервенция в съседна Сирия и заплашва да направи същото в Ирак, за да блокира борещите се за еманципация кюрди. Неуспешният опит за военен преврат срещу Ердоган от това лято даде основание за мащабни политически чистки, като през последните месеци са арестувани над 37 хил. души, а около 110 хил. държавни служители, включително учители, полицаи и съдии са отстранени. По-рано тази седмица бе обявено уволнението на още 10 хил. държавни служители и затварянето на още 15 опозиционни медии. В понеделник с обвинения за съпричастност с опита за преврат от юли бяха задържани и главния редактор и 11 журналиста от вестник „Джумхюриет“.

Арестите на депутати предизвикаха масови протести в населените с кюрди общини. В най-големия кюрдски град Диарбекир също така бе извършен атентат с кола-бомба. Взривът, станал в близост до полицейски участък, е довел до смъртта на поне един човек и множество наранявания.

„Европейският съюз е изключително притеснен от арестите на кюрдски опозиционни депутати”, заявява еврокомисарят по външните работи Федерика Моргерини. Тя също така заявява, че е свикана среща на посланиците на страните от ЕС в Анкара. Германското външно министерство също е привикало турския посланик в Берлин за разговор по въпроса.

Преди броени дни Селахатин Демирташ (в средата) и лидерът н другата опозиционна партия–Републиканската народна партия Кемал Киличдароглу проведоха среща с делегация на Партията на европейските социалисти, водена от Сергей Станишев
Преди броени дни Селахатин Демирташ (в средата) и лидерът н другата опозиционна партия – Републиканската народна партия, Кемал Киличдароглу, проведоха среща с делегация на Партията на европейските социалисти, водена от Сергей Станишев

През март ЕС и Турция сключиха споразумение, според което Анкара трябва да ограничи мигрантския поток към Европа. От своя страна Брюксел се ангажира да осигури финансова помощ за намиращите се на турска територия сирийски бежанци и да облекчи визовия режим. Безвизовият режим за турски граждани досега не е влязъл в сила, за което ЕС се аргументира с неизпълнение от страна на Турция на важни условия във връзка със спазването на човешките права, анти-терористичното законодателство и смъртното наказание.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар