Мениджърка и бръснар спъват Brexit

Постановлението на Върховния съд в Лондон, че само парламентът може да реши излизането на Великобритания в ЕС, е взето в резултат на два иска, заведени от британски граждани

Гръмналото на 3 октомври решение на Върховния съд в Лоднон, че излизането на Великобритания от ЕС не може да се осъществи само като акт на правителството, а е необходимо да бъде гласувано в парламента, поставя под сериозно изпитание целия процес, станал известен като Brexit. И персонално британската премиерка Тереса Мей, ангажирала се вече да задейства член 50 от Лисабонския договор и да започне преговори с ЕС по британското излизане. Ако сега парламентът не подкрепи това решение, нещата ще влязат в сложна институционална, политическа, а и икономическа спирала с неясен изход.

Интересното е, че тази разтърсваща намеса на Върховния съд всъщност е в отговор на подадените искове на двама редови британски граждани, внесени още веднага след референдума, дал превес на гласовете за Brexit. В исковете, заведени поотделно, се настоява за едно и също – съдът да се произнесе законно ли е такова решение да се взима без да минава през гласуване в парламента. И съдът се произнесе – не, недопустимо е, парламентът е този, който трябва да вземе решението чрез гласуване.

Вносителка на единия иск е 51-годишната мениджърка и юристка по образование, родената в Британска Гвиана Джина Милър. А другият иск е от името на бръснар по име Деир Душ Сантуш, който така и не се появи пред публика, но бе представен в съда от свой адвокат.

Джина Милер е категорична, че прескачането на парламента в решението за Brexit би било юридическо нарушение
Джина Милър е категорична, че прескачането на парламента в решението за Brexit би било юридическо нарушение

Джина Милър, която и друг път се е изявявала като боркиня в на пръв поглед изгубени каузи, привлече вниманието не само с екзотичния си произход, но и с желязната юридическа логика на иска си. За това сигурно има принос както собственото ѝ юридическо образование, така и фактът, че е дъщеря на бивш главен прокурор на Британска Гвиана. Тя живее и работи в Лондон от 1976 г. Основателка и ръководителка е на частна компания за управление на фондове.

Джина Милър реагира спокойно и уверено на решението на съда, като подчерта пред журналисти, че в действията ѝ няма политика, а само търсене на юридически коректна процедура.

Тя е добре позната на медиите още от 2012 г., когато подема кампания за повече прозрачност и равнопоставеност в оперирането с фондове и успява да ограничи привилегиите на големите акули от Ситито. Оттогава е и прозвището ѝ „Черната вдовица”. По-късно тя успява с разкритията си да вгорчи и живота на ред организации, обявили се за доброволчески, но превърнали доброволчеството в бизнес. Иначе самата Милър активно участва в социални дейности и подпомага училища и болници.

По повод подмятания из социалните мрежи, че тя била жената, която иска „да провали Brexit през задния вход”, мениджърката-юристка отсича: „Който ме познава, знае, че аз никога не ползвам задни входове. Ако виждам нещо, за което смятам, че е несправедливо, просто надигам глас”.

Що се отнася до загадъчния втори ищец – Деир Душ Сантуш, от негово име адвокатът му Дейвид Грийн направи изявления, без да поясни нищо повече за личността на довереника си, освен че е „нормален човек” и професията му е бръснар. Оказа се още, че Душ Сантуш на референдума всъщност е гласувал „за” Brexit и целта му не е да спъва процеса. Но човекът се засегнал, че се пренебрегва британския парламент. Ето как той обяснява мотивите си в декларацията, прочетена от адвоката: „Гласувах за Brexit с искреното желание властта да се върне от Европа в британския парламент. И не смятам, че е добре правителството да прескача именно парламента и да му отнема правото да се произнесе”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар