В категории:Ирак / Свят / Турция

Турция струпва военни по границата с Ирак

Багдад предупреждава, че агресията на Анкара може да доведе до война между двете държави

map2

Турция е започнала да струпва тежка военна техника в близост до границата с Ирак, което заплашва да ескалира и без това нарастващото напрежение между в Анкара и Багдад в контекста на операцията за изтласкване на ИДИЛ от град Мосул. Турският министър на отбраната заяви, че тези маневри са с цел да се противодейства на потенциално увеличаване на заплахите за страната. От своя страна иракският министър-председател предупреди Турция да не прави провокации, които могат да доведат до война между двете държави.

По информация на CNN Turk и Reuters, турски танкове и друга бронирана техника са започнали да се придвижват към град Силопи, намиращ се в близост с границата с Ирак. По думите на министъра на отбраната Фикри Исик, разполагането на тези сили е част от „борбата с тероризма” и е свързано с развитието на ситуацията в Ирак.

„Няма да позволим заплахата за Турция да нарасне”, заявява Исик. Той също така коментира, че Анкара няма задължение за чака, докато бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК) овладяват територии около иракския град Синджар, който се намира на 115 км. от Силопи. Силите на ПКК, която Турция смята за терористична организация, имаха решаваща роля за изтласкването на ИДИЛ от град Синджар и спасяването на хиляди язиди и други малцинства от геноцида, провеждан от джихадистите.

През миналия месец турският министър на външните работи Мевлут Кавусоглу предупреди ПКК да не използва бази в Северен Ирак. „Ако има заплаха срещу Турция, ние сме готови да използваме всички наши ресурси, включително наземна операция, за да я елиминираме”, заяви той пред вестник Hurriyet. Също толкова силни заплахи дойдоха и от президента Реджеп Ердоган, който в края на миналата седмица обеща да засили военното присъствие по иракската граница. Освен към кюрдите, Ердоган отправи заплахи и към иракските шиитски милиции, участващи в операцията за освобождаване на Мосул. Той заяви, че ако шиитските милиции напреднат към населения с етнически тюркмени град Тал Афар, Турция ще отговори подобаващо.

Агресивното поведение на Анкара засилва напрежението с Багдад, което нараства от месеци заради отказа на Турция да изведе военния си контингент, намиращ се на територията на кюрдската автономия в Северен Ирак. Турските власти настояват, че техните военни части трябва да участват в мосулската операция вместо ПКК и шиитските милиции. От своя страна премиерът на Ирак Хайдер ал-Абади заявява, че присъствието на турски военни на иракска територия е нарушение на суверенитета, а освобождаването на Мосул ще стане със силите на Багдад и съюзниците му.

След като се появи информацията за новото струпване на турски войски по границата Абади предупреди, че инвазията на иракска територия ще доведе до разпада на Турция. „Ние не искаме конфронтация с Турция, не искаме война. Но ако се стигне до това, ние сме готови. Ще считаме Турция за враг и ще се разправим с нея като враг”, предупреждава той. Иракският премиер също така заявява, че няма да се повтори ситуацията след нахлуването на Турция в Кипър, тъй като Ирак е обединен. „Те ще платят висока цена, ако се стигне до война. Ние също ще пострадаме – когато две съседни страни воюват, никой не е победител, и двете страни в крайна сметка губят”, заявява Абади.

Премиерът на Ирак Хайдер ал-Абади
Премиерът на Ирак Хайдер ал-Абади

Анкара официално държи контингент от 150 военни съветници и 25 танка в близост до град Башика, намиращ се на 30 км, от Мосул. Според Багдад реалното военно присъствие на Турция е по-голямо. Анкара поддържа контингента с одобрението на президента на кюрдската автономия Масуд Барзани който използва близките си отношения с Турция, за да се еманципира от централното правителство в Багдад.

В стремежа си да блокира влиянието на ПКК и сирийските кюрди, властта на Ердоган предприема все по-агресивни действия както на своя територия, така и в съседните държави. През август турски военни и подкрепящи ги сирийски и тюркменски сунитски групировки нахлува в Северна Сирия под предлог да изтласкат ИДИЛ. Основната задача на операцията, наречена „Шитът на Ефрат” обаче е да предотврати обединяване на кюрдските анклави в Сирия.

От средата на миналата година Анкара провежда и широкомащабна военна офанзива срещу ПКК на турска територия, в резултат на което редица населени с кюрди градове в югоизточната част на страната вече са в руини. Операциите на турските военни в Турция и Сирия са съпроводени с многобройни съобщения за цивилни жертви, нарушения на човешките права и военни престъпления. В началото на тази седмица в социалните мрежи бе разпространен запис, на който се вижда как турски специални части екзекутират пленени жени-бойци от ПКК.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар