760 училища са окупирани от протестиращи в Бразилия

Движението „Ученическа пролет”, което е най-силно в южния щат Парана, негодува срещу орязването на бюджета за образование и срещу съкращаването на училищни предмети, прокарвани от правителството на Мишел Темер

Продължават протестите на бразилски гимназисти, насочени срещу реформите на правителството на президента Мишел Темер в образованието и орязването на бюджетните средства за тази ключва сфера, съобщава електронното списание „Ресумен латиноамерикано”.

Окупацията на училищата е протест срещу спуснатата без предварителен дебат реформа в средното образование
Окупацията на училищата е протест срещу спуснатата без предварителен дебат реформа в средното образование

Движението „Ученическа пролет” (в момента в Южното полукълбо е пролет) е окупирало общо 760 училища в цяла Бразилия, като 745 от тях са в бунтовния южен щат Парана. Още 400 училища са временно затворени заради стачки. Протестните действия се разрастват също в щатовете Сао Пауло, Рио Граде ду Сул, Рио Гранде ду Норте, Гоиас, Минас Жераис и Федералния район на столицата Бразилия.

Възмущението е най-вече срещу правителствени мерки, които ограничават драстично държавните средства за образованието и то не само за текущата година, а за 20 години напред. Протестира се също срещу правителствената реформа на средното образование, редуцираща задължителните за изучаване дисциплини, които за момента са 13. Промените предвиждат въвеждането на нова методология с тематични избираеми модули според критериите на учениците и професионалните им интереси. Ако промяната бъде въведена, задължителните сега предмети като основи на изкуството, физкултура, социология, философия и испански език ще станат факултативни.

Протестиращите смятат, че така правителството е замислило дълготрайно да понижи образователното и културното ниво на населението, което в бъдеще ще стане по-податливо на манипулации от управляващите.

Същевременно реформата не обръща никакво внимание на същински сериозните проблеми в образованието – плачевната инфраструктура на училищата, ниските заплати на учителите, прекалено големите класове поради недостига на класни стаи и т.н.

Негодувание буди и фактът как точно се прокарва образователната реформа. Тя не минава през парламента и се подлага на никакъв предварителен дебат, а се спуска „отгоре” чрез една форма, останала от периода на военната диктатура и наречена „временна мярка”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар