Млада учителка и поет трогнаха Европарламента с всеотдайност

Преподавателката Мариана Пенчева и председателят на Българския културно-информационен център „Босилеград“ Иван Николов са двамата българи сред 50-те европейци, удостоени с тазгодишната Гражданска награда на ЕП

Когато държавата нехае за образованието на децата и за бъдещето си, явно спасението на давещите се трябва да стане дело на самите давещи се. Така поне е действала младата учителка Мариана Пенчева от основно училище „Васил Априлов“ в с. Гостилица, община Дряново.

Училището с пансион към него било затворено поради вечните „финансови причини”. Но семействата на останалите без възможност да учат деца не били в състояние сами да им осигурят друг шанс за образование. Тогава учителката Мариана Пенчева, работила през последните 4 години в училището, настанява всичките 9 малчугани при себе си, в собствения си апартамент във Велико Търново. Там ги учи не само на четмо и писмо, но и на съпричастие, човечност, взаимопомощ, обич.

Със сигурност това е достоен за адмирации алтруистичен и апостолски жест на младата преподавателка, но истинското решение на проблем като този очевидно трябва да е другаде – държавата да смени подхода си към такива ключови за човешкото развитие сфери като образование и здравеопазване.

Мотивацията на награждаващи и наградени

Случаят с Мариана Печнева и нейните питомци се разчу из медиите у нас и стигна чак до Европейския парламент в Брюксел, който по предложение на евродепутата Георги Пирински включи учителката сред 50-те жители на Евросъюза, отличени с тазгодишната Награда за европейски граждани на ЕП.

Мариана Пенчева получава наградата си от Георги Пирински
Мариана Пенчева получава наградата си от Георги Пирински

„Мариана учи „своите“ момчета и момичета, че на първо място стои това да бъдеш Човек, да постъпваш правилно, да помагаш, да подаваш ръка в нужда, да си верен приятел, да цениш семейството, да бъдеш морален и всеотдаен“ – това е част от аргументацията на Пирински за номинацията на Пенчева.

Другият българин, който стана носител на това отличие за 2016-та, е Иван Николов – български поет, публицист и общественик, председател на Българския културно-информационен център „Босилеград“. Той бе номиниран за наградата от евродепутата Андрей Ковачев за неговия активен принос в защитата на правата на българите в Западните покрайнини и за насърчаване на връзките и сближаването между двата съседни народа в контекста на европейската интеграция.

Мариана Пенчева и Иван Николов получиха днес наградите си от Георги Пирински и Андрей Ковачев на тържествена церемония в Народното събрание в София, организирана от представителството на Европарламента в България. В тържеството участваха също заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев и ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент в София Теодор Стойчев.

Иван Николов (на трибуната) благодари за наградата
Иван Николов (на трибуната) благодари за наградата

„Вече 18 години г-н Николов поставя важни въпроси, свързани с българското национално малцинство в Сърбия, в сферата на образованието и перспективите пред младите българи, живеещи в Западните покрайнини. В същото време той не спира да работи за преодоляване на съществуващото разделение, за сближаване и добросъседство в рамките на едно общо европейско бъдеще“, изтъкна Андрей Ковачев, връчвайки наградата на Иван Николов.

Лауреатът благодари за отличието и добави, че с него се дава национална и европейска легитимност на всеотдайната работа на Културно-информационния център „Босилеград“ за каузата, правата и интересите на българското малцинство през последните 18 години.

Мариана Пенчева получи почетния медал на Гражданската награда на Европейския парламент от Георги Пирински, който отбеляза: „Гражданската награда на ЕП заслужава да бъде призната за символична карта компас към основните права на гражданите в ЕС. Особено впечатлява ролята на хора като Мариана Пенчева, която прояви човешка съпричастност, разбиране и солидарност към нуждаещи се от грижа български деца, за да станат те достойни европейски граждани“. Евродепутатът подчерта още, че подобни награди трябва да подбуждат освен към морална подкрепа също и към материален ангажимент за подпомагане на хора, ангажирали се със социални каузи.

„Това, което ме мотивира и ме вдъхновява, са децата, защото те заслужават грижата, вниманието и търпението, заслужават да бъдат възпитавани и да получат равен шанс“, заяви от своя страна Мариана Пенчева.

Какво представлява Наградата за европейски гражданин на ЕП

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Съюза. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

През 2016 г. общо 50 лауреати от цяла Европа ще получат почетния медал на наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие на 12 и 13 октомври в Брюксел, където ще им бъдат връчени почетни дипломи.

Селекцията на 50-те лауреати е извършена от европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом и с участието на заместник-председателите на ЕП Илдико Гал-Пелц, Анели Ятенмяки, Димитриос Пападимулис и бившият председател на ЕП Енрике Барон, които представляват всички групи в ЕП. Те направиха своя избор, след като българското национално жури в състав Владимир Уручев, Илияна Йотова, Илхан Кючюк и Ангел Джамбазки  класираха двете български номинации.

През 2015 г. с Наградата за европейски гражданин на ЕП са удостоени Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ и екипът, който създаде „Училище сред природата“ в с. Гудевица, за приноса им към по-доброто взаимно разбирателство и по-тясната интеграция в областта на културата и образованието.

През 2014 г. сред лауреатите на наградата бяха младежите в неравностойно положение от Социален учебно-професионален център „Анастасия д-р Железкова“ във Варна. Те бяха най-малките и активни доброволци, които се включиха в акцията по почистването на засегнатите от силните наводнения райони в България. Другото отличие за България бе връчено на журналиста Христо Христов – за неговия принос в отстояването на свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение.

През 2013 г. Гражданската награда ЕП бе присъдена на покойния акад. Валери Петров за изключителния му принос към българската култура и разбирателство между нациите, както и на д-р Милен Врабевски – председател на фондация „Българска памет“ – за цялостната дейност на организацията по осъществяване на съвременната идея за национална идентичност в рамките на европейската принадлежност на България и равнопоставеност на диалога между културите.

През 2012 г. наградата получи Петър Петров — механик на кораба „Коста Конкордия“, помогнал за спасяването на над 500 души.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар