С убедителна победа Джеръми Корбин остава начело на лейбъристите

Вътрешнопартийните избори дадоха на лидера 61,8% от гласовете – повече, отколкото той имаше, когато го избраха миналата година.

За радост на очевидно многобройните си поддръжници лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин затвърди позицията си на върха. Той бе преизбран с убедително мнозинство от 61,8% след проведено вътрешнопартийно гласуване с участието на около 500 000 души при избирателна активност от 77,6%.

Конгресът на лейбъристите приветства Джеръми Корбин (в средата)
Конгресът на лейбъристите приветства Джеръми Корбин (в средата)

Така стана ясно, че подкрепата за срещащия големи обструкции от партийния апарат Корбин сега е дори по-висока, отколкото когато беше избран начело на Лейбърисктата партия миналата есен с 60% .

Гласуването бе предизвикано, след като 172-ма от 230-те депутати на лейбъристите свалиха доверието си от Корбин след „Брексит”.

Сегашните резултати бяха оповестени на свикан за целта партиен конгрес в Ливърпул и породиха бурен възторг сред феновете на потомствения борец за мир и социална справедливост, който твърдо държи на завръщането на партията към левите ѝ корени.

Критиците му нямаше как да скрият киселите си физиономии, но бяха принудени да признаят, че членската маса предпочита курса на Корбин, а не отдавна дискредитиралия се „трети път” на Тони Блеър. Въпреки това от техния лагер продължиха коментарите, че затвърждаването на левичаря начело на партията я обрича на загуба при следващите парламентарни избори, защото идеите му за ядрено разоръжаване едва ли ще се преглътнат от световния естаблишмент.

Впрочем, подобни опасения са още едно потвърждение, че очевидно не само британската, а и световната политика е пълна предимно с хора, които се „харесват” на незнайни задпараванни сили, а демокрацията е сладка приказка за наивници.

67-годишният Корбин обаче е решен да върне действената демокрация поне в левия политически сектор във Великобритания. В речта си на конгреса той, разбира се, призова и за единство в партията. Но по неговия си уникален начин: „Повече неща ни обединяват, отколкото ни разделят. Да изчистим черната дъска и да се заемаме за работата, която трябва да свършим заедно като партия”.

Самият Корбин свърши немалко за изтеклата си година начело на лейбъристите. В Ливърпул той припомни, че вече е успял да превърне партията в най-голямата в Европа. Факт е, че той наистина привлече в редиците ѝ 300 000 нови членове, много от тях млади и ентусиазирани, че най-после могат да се доверят на лидер, чиито дела не се различават от думите му, и който наистина държи на социалните права на гражданите.

Амбицията на Корбин е да превърне Лейбъристката партия в разгърната и масова сила, подобна на действените граждански движения. Той разполага и с подходящия инструмент за това. Още през октомври м.г. негови симпатизанти основаха движението Momentum – нещо като партия в партията. То разполага днес със 17 000 членове, които си плащат и членски внос. Има и 150 местни организации пръснати из цялата страна. Идеята е политиката да не е само коридорно упражнение на подбрани апарати, а реален демократичен процес с участието на истинския народ. Ако успее, това ще е по-разтърсващо за света на голямата власт и големите пари и от „Брексит”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар