Турция засилва репресиите срещу кюрдското малцинство

Анкара отстрани 28 избрани кмета заради обвинения за връзки с ПКК и Гюлен

Въоръжена охрана придружава назначеният от Анкара управник на община Буланък в Югоизточна Турция
Въоръжена охрана придружава назначеният от Анкара управник на община Буланък в Югоизточна Турция

Турските власти отстраниха десетки избрани кметове на кюрдски и ги замениха с директно назначени администратори заради съмнения във връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК) и съпричастност с неуспешния опит за преврат, съобщава Ройтерс. Чистката засяга 28 общини, като 24 от отстранените кметове са от прокюрдската опозиционна Народна демократична партия (НДП). Анкара също така арестува заместник-председателя на НДП Алп Алтиньорс. Той е обвинен, че е член на ПКК, която според турските власти е терористична организация.

Тези поредни репресии срещу кюрдското малцинство предизвикаха вълна от протести в засегнатите населени места, повечето от които са в югоизточните части на страната, граничещи със Сирия и Ирак. Полицията е използвала водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне протестите в редица градове, включително регионалната столица Диарбекир. В една от засегнатите общини – Батман, повечето общински работници са напуснали в знак на протест и се е наложило боклукът да бъде извозван от служители на Министерство на транспорта. Едни от първите действия назначените от Анкара управители бяха да премахнат от сградите на общините надписите на кюрдски и арменски език, и да ги окичат с големи турски знамена.

Административен преврат“

Народна демократична партия, която е третата най-голяма формация в турския парламент, отрича да има преки връзки с военната организация ПКК. НДП определя отстраняването на кметовете като „административен преврат” и не признава действията на правителството за законни. „Тези незаконни и произволни действия ще задълбочат съществуващите проблеми в кюрдските градове и ще ги направят неразрешими”, се заявява в официалната позиция на партията.

В началото на тази седмица заместник-председателят на НДП Алтиньорс бе задържан заедно с още 15 души като част от разследване на прокуратурата, която го обвинява, че е набирал млади хора от югоизточните региони за бойци на ПКК. През месец май правителството прокара закон, който отмени имунитета на народните представители, което създаде възможност за съдебно преследване на депутатите от НДП и други опозиционни партии.

През миналата година Анкара сложи край на примирието с ПКК и започна мащабни военни акции в регионите с предимно кюрдско население, осигурили гласовете за НДП. Мотивацията за тези действия може да се търси най-вече в оформянето на де факто независими кюрдски територии в Сирия по границата с Турция, както и засилването на политическото представителство на кюрдите чрез НДП. Прокюрдската партия влезе за пръв път в парламента през 2015 г. и така лиши управляващата Партия на справедливостта и развитието от пълно мнозинство.

В резултат на операциите на турската армия бяха нанесени мащабни разрушения в редица градове в населените с кюрди региони като Джизре, Нусайбин, Сур, Сирнак и Диарбекир. Според доклад на ООН от месец май, над 100 цивилни в град Джизре са били изгорени живи, докато са се укривали в мазетата на няколко сгради по време на атаките на турските сили за сигурност.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви през тази седмица, че тази кампания срещу ПКК е най-мащабната в 30 годишната история на конфликта. По думите му премахването на държавни служители, свързани с ПКК, е „ключова част от борбата”. Ердоган също така завява, че нападенията на кюрдските бунтовници са се увеличили след опита за преврат на 15 юли и че ПКК се опитва да разстрои военната операция на Анкара в Северна Сирия.

Намеса в Сирия

Напрежението в населените с кюрди територии се увеличи, след като в края на август Турция започна военна интервенция в Северна Сирия. Операцията, наречена „Щитът на Ефрат”, официално е за изтласкване от граничните райони на ИДИЛ и Отрядите за народна самоотбрана на сирийските кюрди (YPG). Основната цел на интервенцията, в която турската армия е подпомагана от финансирани от Анкара ислямистки групировки от „Сирийската свободна армия”, е да не позволи на сирийските кюрди да обединят контролираните от тях анклави, намиращи се по границата.

Турция гледа на YPG като на подразделение на ПКК и се страхува, че разширяването на контролираните от кюрдите територии в Сирия ще засили сепаратистките настроения на нейна територия. САЩ, които се опитват да възстановят отношенията си с Ердоган след опита за преврат, подкрепиха военната операция на Турция, макар YPG да са основните им съюзници в сирийския конфликт, както и едни от най-ефективните сили в борбата срещу джихадистите от ИДИЛ.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, който бе на посещение в Турция в деня, в който бе дадено началото на „Щитът на Ефрат”, дори подкрепи основното искане на Турция – кюрдските сили да се изтеглят на изток от река Ефрат. Само две седмици по-рано YPG и формираните около тях „Сирийски демократични сили” изтласкаха ИДИЛ от град Манбидж, което беше представено като голяма победа за водената от САЩ анти-ИДИЛ коалиция. При посещението си в Турция на 9-ти септември главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви подкрепа за Анкара и декларира, че страната „има право да се защитава” от терористичните заплахи, идващи от сирийска територия.

По отношение на отстранените кметове посолството на САЩ изрази притеснение от съобщенията за сблъсъци в югоизточните градове и заяви, че макар да подкрепя правото на Турция да се бори с тероризма, е важно да се уважава правото на мирен протест. „Надяваме се, че назначаването на служебни управители ще е временно, и че местните жители скоро ще получат възможност да изберат нови свои представители в съответствие с турските закони”, заявяват от посолството.

Масови чистки

Отстраняването на кметове идва на фона на масовите чистки на държавни служители след неуспешния опит за преврат от 15 юли, който, според турските власти, е организиран от живеещият в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен. Анкара настоява САЩ да екстрадират Гюлен, който отрича да е съпричастен с преврата. Четирима от отстранените кметове са обвинени във връзки с движението на Гюлен, като трима от тях са от управляващата партия, а един е от Партията на националистическото действие.

Досега правителството на Ердоган е уволнило или отстранило над 100 хил. военни, чиновници, съдии, прокурори, преподаватели и други държавни служители заради обвинения във връзки с гюленистите. Броят на арестуваните след опита за преврат надхвърлят 40 хиляди. Чистките предизвикаха опасения от страна на правозащитни организации и политици, включително от западните съюзници на Турция, че Ердоган използва проваления преврат, за да смаже всякаква вътрешна опозиция и да засили разправата си с кюрдското движение.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар