„Мирновременна мисия” или „фронт”?

Първата формулировка е на министър Николай Ненчев, който така описа включването на американски самолети в патрулирането над България. Второто тълкувание оповести „Уолстрийт джърнъл”.

На кого да вярваме, когато искаме да разберем какво ще се случва в небето над главите ни? На българския военен министър или на американския „Уолстрийт джърнъл”?

Николай Ненчев
Николай Ненчев

Оповестявайки пред български медии, че от 9 до 16 септември „два американски самолета F 16 ще участват в охраната на българското въздушно пространство”, министърът на отбраната Николай Ненчев поясни, че това било „мирновременна мисия, приета по инициатива на нашите партньори от НАТО като държавата няма да плати нищо за охрана, в която ще участват и български самолети“.

Идилията обаче стана на пух и прах, след като само два дни по-късно меродавното американско издание „Уолстрийт джърнъл” поясни за своите читатели следното: „Американски изтребители през септември ще осъществяват патрулиране съвместно с българските ВВС, заявиха в сряда американски и българки чиновници. Целта ще е да се открие нов фронт в рамките на мероприятията на Североатлантическия алианс по сдържането на руската военна агресия”.

Е? На кого и на какво да вярваме? „Мирновременна мисия” ли ни готвят или все пак откриване на „нов фронт”?

Мъглата е пълна явно и в главите на онези, които трябва да решават. Цитирайки очертания от министър Ненчев срок от 9 до 16 септември, „Уолстийт джърнъл” добавя още: „Друг български чиновник каза, че засега не е ясно дали ще последват и нови операции по патрулирането на въздушното пространство от страна на САЩ или други съюзници”.

Щом и на чиновниците не е ясно, населението боб ли да хвърля? Или спешно да разучава останали ли са читави бомбоубежища?

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар