Ердоган размаха „Щита на Ефрат” в Сирия

В деня на посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън в Анкара турски войски нахлуха на сирийска територия, за да ударят по терористи и кюрди

В своеобразен салют в чест на пристигането в Анкара на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън се превърна турската военна операция в Сирия, стартирала в нощта на 23 срещу 24 август под кодовото име „Щитът на Ефрат”. Докато в турската столица вървяха церемониите по посрещането на американския гост и протичаха протоколните му срещи с домакините, край сирийския град Джараблус се разгръщаха бойни действия с участието на турски спецчасти, танкове и авиация, подкрепени и от американски самолети. По-късно Джараблус бе превзет и поставен под контрола на турските части и на подкрепяни от Турция сирийски опозиционни сили.

Турски оръдия край Джараблус
Турски оръдия край Джараблус

Както поясни турският президент Реджеп Ердоган, задачата на операцията била да се удари по „терориститични организации като Ислямска държава и Демократичен съюз”, които били заплаха за Турция. Да напомним – Демократичен съюз е организация на сирийските кюрди, която Анкара смята за клон на сепаратистката групировка на турските кюрди ПКК. Турция е твърд противник на кюрдската независимост и смята за заплаха за сигурността си засилването на позициите на сирийските кюрди, които се сражават с Ислямска държава и така се приближават до турската граница. Анкара вече предупреди сирийските кюрди да се изтеглят на източния бряг на река Ефрат, иначе срещу тях ще бъдат „предприети мерки”. Опасенията на турското ръководство е, че сирийските кюрди се канят да създадат свой автономен кантон непосредствено до турската граница. Най-вече срещу тези намерения сега е размахан „Щитът на Ефрат”.

Разбира се, операцията държи на мушка и Ислямска държава, от чиито позиции в Джараблус на 23 август беше извършен обстрел на турския крайграничен град Каркамъш. Един от снарядите уцели градинката пред кметството на града и предизвика ответен артилерийски обстрел. В действията си срещу Ислямска държава Турция включва и бойци от опозиционната сирийска групировка „Джебхат аш-Шамия”, смятана в Дамаск за терористична.

Сирия реагира днес остро срещу нахлуването на турски части на своя територия и настоя ООН да осъди операцията. Сирийското външно министерство декларира, че всякакви действия за борба с тероризма на територията на Сирия трябва да се извършват само в координация с държавното ръководство в Дамаск. Към Анкара са отправени обвинения, че се опитва да замени Ислямска държава „с други терористични групировки”.

На свой ред външното министерство на Русия заяви: „Действията срещу тероризма в Сирия сега са по-актуални от всякога, особено в района на сирийско-турската граница. Важен фактор е взаимодействието с Дамаск”.

А лидерът на кюрдския Демократичен съюз Салех Муслим предрече, че „Турция все по-дъблоко потъва в блатото на сирийската криза, от което ще ѝ е трудно да се измъкне”.

Междувременно в Анкара гостуващият Джо Байдън коментира друга остра за Турция тема – поисканото от нея екстрадиране от САЩ на проповедника Фетулах Гюлен, обвиняван от Ердоган като организатор на опита за преврат. Байдън увери: „Ние нямаме никакъв, никакъв, никакъв интерес да защитаваме някой, който е навредил на наш съюзник. Но трябва да изпълним правните стандарти съгласно нашето законодателство.“

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар