13 барутни погреба на входа на Европа

Германски експерти изброиха мюсюлманските страни, от които тепърва ще набъбва мигрантската вълна към Стария континент

Специалистите от германския Институт по народонаселението и развитието предупреждават в новия си доклад, че в близките години ни очаква сериозно нарастване на мигрантските потоци от Северна Африка и Близкия изток. Изводите им са цитирани от швейцарския в. „Тагесанцайгер”.

Мигрантските потоци към Европа теръпва ще нарастват
Мигрантските потоци към Европа теръпва ще нарастват

На анализ е подложена социално-икономическата обстановка в 19 страни от проучвания регион. В 13 от тях положението е нестабилно и е сериозна предпоставка за засилване на преселническата вълна. Тези страни са Алжир, Египет, Ирак, Иран, Йемен, Йордания, Либия, Ливан, Мароко, Оман, Палестинската автономия, Сирия, Тунис.

В момента общото население на тези държави възлиза на 363 милиона души. Дори и при поддържане на сегашната тенденция за снижаване на раждаемостта, в следващите 15 години това население ще нарасне поне с още 100 милиона души.

Експертите отбелязват, че в нормални условия това са фактори, които се отчитат като икономичедки предимства. Но в конкретните държави по-вероятно е друго развитие. „Поради обстоятелството, че трудовият пазар там не е насочен към създаването на достатъчно работни места за младиге хора в работоспособна възраст, следствието от големия процент младо население ще е масово недоволство и политически безредици,” предвижда докладът. В него изброените страни са наречени „барутни погреби пред входа ан Европа”. Напомня се също, че още през 2009 г. 25% от жителите на въпросните държави са планирали да емигрират.

Наред с липсата на икономически перспективи, социално-икономическата нестабилност и огромната пропаст в благополучието между тези страни и Европа има още един фактор, който благоприатства миграцята – екологическият. В повечето от изброените държави, с изключение само на Иран и Ирак, вече има сериозен недостиг на питейна вода, като на глава от населението се пада по по-малко от хиляда кубически метра живителна течност годишно. Освен това в 10 от въпросните 13 страни само 20% от земята е пригодна за селско стопанство. Климатичните промени очевидно прогресивно ще влошават положението с водата и прехраната там, сочи докладът.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар