Бежанец по неволя

Китайски турист по грешка прекара две седмици в лагер за мигранти в Германия

31-годишен китайски турист, който не говори чужди езици, но планирал да направи самостоятелно пътешествие из няколко европейски страни, стана жертва на бюрокрацията в Германия и против волята му бе записан като бежанец, съобщава „Дойче веле“.

Човекът се обърнал към полицията в Щутгарт с оплакване, че са му откраднали портфейла. Но езиковата бариера попречила да го разберат и служителите на реда го сметнали за мигрант. Препратили го в Хайделберг, където му дали да попълни формуляр с искане за бежански статут, а китаецът го попълнил, вярвайки, че това е оплакване за кражбата.

Германски офис за прием на бежанци
Германски офис за прием на бежанци

После го изпратили в бежански център в Дортмунд и там трябвало да премине през всички обичайни за приемането на мигранти процедури – например, взели му паспорта с визите вътре и му издали временен документ за пребиваване, взели му също пръстови отпечатъци. След което го натоварили в автобус, пълен с други чужденци, който откарал всички пътници в бежанско общежитие в Дюлмен.

Китаецът изкарал там 12 дни, спазвайки послушно всички правила. Хранил се в общата столова и приемал полагаемите се на бежанец пари за джобни разходи.

Накрая обаче на един от служителите на Червения кръст, работещи в центъра, направило впечатление, че този човек не прилича на другите мигранти и се държи объркано. Служителят се сетил да извика за преводач собственика на китайски ресторант и така най-после се разкрила истинската история на туриста неудачник.

След това обаче трябвало да се провери самоличността му и да се установи кое германско консулство му е издало визата. Това също станало трудно, защото се оказало, че в оформянето на визата има техническа грешка. Все пак накрая истината била установена и човекът получил обратно паспорта си.

Китаецът не пожелал да прави оплаквания срещу германските власти и съобщил, че смята да продължи туристическата си обиколка във Франция и Италия. Единственият му коментар на случилото се бил, че си представял Европа другояче.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар