В категории:Конфликти / Общество / Свят

Испански зет е бащата на джихадистките вълци единаци

Само нехайство на спецслужбите ли е, че в интернет още продължава да е общодостъпно видеото с напътствия към самотни атентатори, изготвено преди 15 г. по поръчка на Бин Ладен от червенокосия и зеленоок сириец от Алепо Мустафа Сетмариан, преименувал се на Абу Мусаб ал Сури?

Въпреки ужаса на Европа от последната вълна терористични актове, извършени от надъхани по интернет самотни атентатори, спецслужбите все още така и не са блокирали общодостъпната в Мрежата видеоинструкция тъкмо към джихадистките вълци единаци, напомни Първи канал на обществената руска телевизия. Автор на опасните напътствия е сириецът Абу Мусаб ал Сури, който е записал видеото още преди 15 г. и за когото днес не се знае дори дали е жив, добави телевизията. Но и да е мъртъв, инструкциите му продължават да произвеждат шок и ужас.

Мустафа Сетмариан заедно с Осама бин Ладен в афганистанските планини
Мустафа Сетмариан заедно с Осама бин Ладен в афганистанските планини

Самоличността на интелектуалния автор на идеята живеещи в Европа мюсюлмани да се вербуват и да се превърнат в ударна сила на ислямисткия тероризъм е установена отдавна. Той е известен на антитерористичните органи и в Сирия, и в Испания, и в САЩ. Бил е затворник в американския затвор в Гуантанамо и в Сирия. За него нееднократно са писали и немалко медии, особено испански, защото лицето е живяло години наред в Испания и дори има жена испанка.

Мадридска връзка

Истинското име на зловещия червенокос и зеленоок инструктор е Мустафа Сетмариан. Днес той би трябвало да е на 58 г. Смятат го за основател на испанския клон на „Ал Кайда“. Роден е в Алепо, Сирия, в семейство на учител. Когато се установява в Мадрид, вече е член на „Мюсюлмански братя“. Имал щанд за арабски стоки на мадридския пазар „Растро“ и често пътувал до Пакистан.

Първият му брак с испанка е фиктивен и се разпада след три години без “съпрузите” изобщо да се видят – целта е била само получаване на испанско гражданство. Но втората му жена испанка е истинска и бракът е сключен със страст. Съпругата също приема исляма и му ражда пет деца.

Сетмариан взима нелегалното име Абу Мусаб ал Сури и се мести в Лондон, за да действа заедно с иконата на салафитите в Европа Абу Кутада, а по-късно се установява в Кабул при талибаните. Там се сближава с молла Омар.

С Бин Ладен в Тора-Бора

През есента на 2001 г., когато американците вече са атакували Афганистан след атентатите на 11 септември, Сетмариан/Ал Сури става доверен човек на Осама бин Ладен, с когото водят дълги разговори в пещерите Тора-Бора. Както свидетелства самият испански сириец в своя електронен бюлетин, предназначен за последователите му, тогава Бин Ладен му възлага да изгради „дизайна“ на новия джихад. Той изпълнява поръката, като включва в потенциалния арсенал „мръсната“ бомба, химическата и бактериологическата война. И най-важното – разработва в дълъг трактат концепцията за вълци единаци в „сърцето на врага“, за джихадистки клетки в големите градове на Европа.

Сетмариан/Ал Сури ръководи два тренировъчни лагера за ислямистки бойци в Пакистан, където обучава сирийски терористи как да боравят с химически отрови.

От Гуантанамо до Сирия

През 2005 г. американското ЦРУ го залавя в Пакистан. Държи го до 2008 г. в американския затвор в Гуантанамо, а след това според регистрите го предава на правителството на Башар Асад в Сирия.

После следите на испано-сирийския терорист се губят. Журналистически разследвания сочат, че е бил прехвърлян из серия тайни затвори на ЦРУ и известно време е бил във военната база на остров Диего Гарсия в Индийския океан.

В крайна сметка все пак изглежда е стигнал до Сирия, където го пъхват зад решетките. Но властите в Дамаск никога не дават за него никаква информация – дори когато през 2009 г. известният испански съдия и борец за правдини Балтасар Гарсон им изпраща серия петиции за повдигане на обвинения срещу Ал Сури.

Мнозина смятат, че джихадистът теоретик още е в сирийски затвор, а властите го държат в изолация, защото смятат в един момент да го изтъргуват срещу някаква важна отстъпка от Ислямска държава. В това вярва и испанската му жена, която сега живее с петте им деца в друга арабска страна и го чака, издържайки се с уроци по английски. Но има и доста информации, че Ал Сури вече е мъртъв – вероятно издъхнал зад решетките в Сирия.

А отглежданите по рецептите му вълци единаци не спират да сеят ужас из Европа и света… Само нехайство на спецслужбите ли е, че още не са блокирали опасното му видео в интернет? Или стратезите на световния хаос командват и тях?

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар