В категории:Общество / Свят

Ватикана: Поляци насаждат страх срещу мюсюлманите

Говорител на папата подчерта, че Полската църква приветства бежанци в навечерието на посрещането на папа Франциск в Краков във връзка с провежданите там Световни дни на католическата младеж.

 

Ватиканът, площадът пред базиликата св. Петър. Снимка: Wikipedia
Ватиканът. Площадът пред базиликата св. Петър /Снимка: Wikipedia

В навечерието на пристигането на папа Франциск в Полша от Ватикана осъдиха в изявление „изкуствено създавания страх спрямо мюсюлманите“, който се подхранвал от някои политически партии в Полша.

Съобщението е от пресцентъра на Светия престол. Папският говорител се обръща към полските епископи и описва Полша като „етнически хомогенна”, а имиграцията – като своеобразен феномен, относително непознат и странен за гражданите в Полша.

„По тази причина, макар официалните статистически данни за чуждестранни граждани, пребиваващи законно в Полша, да показват, че те съставляват само 0.4 на сто от населението като цяло, съществуват големи страхове“, пише преподобният Павел Рител-Андрианик. Изявлението бе оповестено малко преди началото на Световните дни на католическата младеж в Краков. Според светия служител то обобщава медийния дебат в Полша.

Преподобният Рител-Андрианик обяснява, че страховете са провокирани от липсата на обществена дискусия по темата, от усложнените процедури за миграция и от липсата на публична програма за образоване на полските граждани относно разнообразието от религии, раси и култури.

Говорителят на Ватикана пише още: „За съжаление, тези страхове са подхранвани от някои политически партии и от неподходящите изказвания на политиците. Витае изкуствено създаден страх спрямо мюсюлманите, който донякъде е разбираем (заради терористичните атаки). Полша граничи с Германия, където има голямо мюсюлманско население, а на границата някои обичайни проверки не се прилагат“.

В изявлението се отправят похвали към Полската църква за щедростта при посрещането на бежанци от Близкия Изток и Северна Африка, включително за набирането на 1.2 милиона евро в помощ на 3000 имигранти годишно. От Ватикана добавят, че на 5 септември м.г., само ден преди папата да насърчи всяка енория и религиозен храм да приемат имигранти, полските епископи са призовали за подпомагане на бежанците.

Въпреки това съобщението се възприема като показателно за напрежението между полската епархия и папа Франциск, за когото радушието към имигрантите е ключова част от понтификата му. Той призова европейските лидери да намерят по-добри начини да интегрират новодошлите на континента.

От друга страна, епископите в Полша са близки до управляващата партия „Право и справедливост“ (P&S). А правителството отказа да приеме своята квота имигранти, препоръчана от Европейския съюз. Напреженията по въпроса в страната растат, дори имаше сблъсъци, при които бяха нападнати хора, търсещи убежище.

В опита си да сближат полските епископи и папата по въпроса с имигрантите от Ватикана бяха включили в изявлението думи на Познанския архиепископ Станислав Гондецки, които тълкуват политиката на папата по отношение имигрантите по следния начин: „Папа Франциск съдейства за политиката на интеграция, а не за тази на мултикултурализма, към който се стремят елементи отляво“. Това казал архиепископът в проповед на 10 юли.

Въпросът за приемането на имигранти вероятно ще бъде повдигнат от папата и по време на посещението му в Полша, по-специално на молитвеното бдение в Краков в събота, 30 юли, когато се очаква да говори и млада сирийка.

Това не е единствената тема, по която имаше напрежение между папа Франциск и полската епархия. След две срещи на синода на епископите в Полша същите колективно се противопоставиха на нововъведенията в учението на католическата църква по въпросите на семейството. С Amoris Laetitia, документа на папата от споменатите срещи, главата на католическата църква отвори въпроса за възможността разведени и повторно встъпили в брак католици да бъдат причестявани. Същевременно много полски епископи остават верни на папа Йоан Павел II, който беше против подобна стъпка.

Всичко това се случва в контекста на убийството на френски свещеник от джихадисти, което бе осъдено от Папа Франциск, без да се спомене религиозната принадлежност на убийците. Това само потвърждава факта, че Ватиканът няма да участва или толерира насаждането на стереотипна омраза към хора, от която и да било раса, етнос, религия и т.н.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар