В категории:Общество / Свят

Малави: Управител анулира 850 детски бракове

Тереза Качиндамото, управител на регион Дедза в Република Малави, е прекратила повече от 850 детски бракове за последните 3 години и е изпратила стотици деца обратно на училище, където те продължават образованието си.

Значи все още има надежда за децата в Малави – страната с най-нисък индекс на човешко развитие, където браковете на малки момичета и момчета поради социално-икономически фактори стимулират смущаващи сексуални практики.

Тереза Качиндамото
Тереза Качиндамото

Тереза Качиндамото, старши началник в регион Дедза, Централен Малави, управлява близо 900 000 граждани. И не се страхува да използва своя авторитет, за да помогне на жените и момичетата в областта. През последните три години тя е анулирала повече от 850 детски бракове, изпратила е стотици млади жени обратно на училище, за да продължат образованието си, съдействала е за премахването на „очистителни“ ритуали, които принуждават момичета, дори на седем години, да посещават лагери за сексуално посвещаване.

Над половината от момичетата в Малави встъпват в брак преди да навършат 18 г., сочи проучване на ООН от 2012 г. Страната продължава да е и с най-нисък индекс на човешко развитие. В тези условия хуманната нагласа на Качиндамото и нейните ефективните мерки я утвърдиха като ценен съюзник в борбата за правата на жените и децата.

Качиндамото е родена в региона Дедза. Работила е отначало като секретар в продължение на 27 години в друга област, след което решава да се върне у дома и да служи като управител. Поразена от гледката на 12-годишни момичета с бебета и малки съпрузи, тя бързо започва да предприема действия.

През миналата година, законната възраст за бракосъчетание в Малави бе повишена на 18 години, но родителското съгласие продължава да служи като вратичка, която позволява по-млади момичета да се омъжват. Качиндамото е наредила на 50 от нейните подчинени управители да подпишат споразумение, което слага край на детския брак в Дедза.

Няколко от колегите ѝ мъже продължават да одобряват подобни бракове, но Качиндамото ги отстранява. Освен че анулира 330 брака само през юни 2015 г., този страховит шеф на високи токчета е изпратил децата обратно на училище. При това често плаща таксите за обучение от собствения си джоб. Освен това тя е поискала от парламента да повиши минималната възраст за брак отново на 21 години.

В Малави много родители насърчават ранните бракове на момичета, за да облекчат финансовата тежест на семейството. Неслучайно там едно на всеки пет момичета става жертва на сексуално насилие.

Същевремено Качиндамото категорично се застъпва срещу „очистителните“ лагери, където момичетата принудително отиват преди брака. Ритуалите за започване на полов живот са изключително тревожни, особено в страна, където един на всеки десет носи вируса HIV. Качиндамото заплашва да освободи всеки управител, който все още позволява ужасяващите практики.

Въпреки ожесточената съпротива от родители и членове на общността, включително смъртни заплахи, управителят запазва решимост да продължи промяната на съзнанието и да реформира законите за действително по-добрия живот на момичетата и жените в Малави и тяхното бъдеще. Както самата Качиндамото казва, „ако те са образовани, могат да бъдат и да имат всичко, което поискат“.

Друг е въпросът, че в свят като днешния, изтъкан от толкова социални неравенства и от диктата на пазарния транснационален фундаментализъм, само образованието и добрата воля на отделни управители далеч не са достатъчна гаранция за човешкия и обществения прогрес.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар