На всеки 7 секунди по едно момиче под 15 години сключва брак нейде по света

Ранните бракове са нещо обичайно в страни от Африка и Южна Азия, които обикновено страдат от крайна бедност и са арена на конфликти

Ежегодно по 15 милиона момичета, които още нямат 18 години, минават под венчило из различни страни по света, известява доклад на международната благотворителна организация Save the Children, цитиран от Би Би Си. Посочено е също, че в момента в различни държави съпругите, които нямат 18, са общо над 700 милиона. При това всяка трета от тях се е омъжила още преди да стане на 15. Такива бракове се сключват на всеки 7 секунди.

В Афганистан ранните бракове на момичета са много разпространени
В Афганистан ранните бракове на момичета са много разпространени

Ранните бракове са нещо обичайно в страни от Африка и Южна Азия, които обикновено страдат от крайна бедност и са арена на конфликти, предизвикващи хуманитарни кризи, пояснява докладът. Документът е публикуван навръх Международния ден на момичетата, отбелязван на 11 октомври. Денят е бил провъзгласен през 2011 г. от Общото събрание на ООН.

Обикновено семействата в страни със силни традиции, залагащи на мъжкото надмощие, предпочитат да задомят малките си дъщери за някой заможен мъж, за да ги осигурят финансово и да ги предпазят както от бедност, така и от рисковете на несигурния живот във военна обстановка, при която момичетата без закрилата на влиятелен съпруг са изложени на допълнителни рискове. Новият момент напоследък е родителите да омъжват момиченцата за мъже, решили да стават бежанци, за да има така перспектива и малолетната булка да се пренесе в някоя по-сигурна страна, сочи Би Би Си.

В Мароко браковете с малолетни момиченца са легализирани
В Мароко браковете с малолетни момиченца са легализирани

В Мароко например още миналата година министърът на правосъдието Мустафа Рамид, който е ислямист, легализира браковете с малолетни момиченца, аргументирайки се, че това било „за доброто на самите момиченца”. Според него традицията така и така била семействата да омъжват дъщерите си съвсем малки. Ако държавата не признава тези бракове, положението на момичетата става още по-лошо, защото ще се смята, че те живеят в грях с мъжете си, а родените в такива бракове деца ще са незаконни.

Най-често ранни бракове на момиченца дори на около 10-годишна възраст се сключват в страни като Афганистан, Йемен, Сомалия, Индия. Според Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) броят на съпругите-деца ще расте и към 2030 г. ще достигне до 950 милиона.

В Южна Азия децата булки са обичайна гледка по сватбите
В Южна Азия децата булки са обичайна гледка по сватбите

От Save the Children алармират, че тези бракове се отразяват пагубно на живота на момичетата, които така напълно са лишавани от правото си на детство. След омъжването си те обикновено спират да ходят на училище и не се образоват. Освен това са заплашени много повече от домашно и от сексуално насилие, отколкото по-зрелите жени. Ранните бременности също застрашават здравето и дори живота им. Такива рискове с фатален край най-често са налице в страни като Нигер, Чад, Централноафриканската република, Мали и Сомалия, отбелязва докладът на Save the Children.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар