В категории:Ирак / Конфликти / САЩ / Свят

Джон Кери: Войната в Ирак продължава на всяка цена

Войната продължава на всяка цена според държавния секретар Джон Кери. Снимка: Wikimedia Commons
Войната продължава на всяка цена според държавния секретар Джон Кери. Снимка: Wikimedia Commons

По време на международна конференция за набиране на средства за хуманитарните разходи във войната държавният секретар Джон Кери отново заговори за това, доколко ще се разраснат бойните действия с терористичната групировка Ислямска държава (ИДИЛ).

Той посочи, че е достигната „повратната точка“ и представи победата на САЩ като почти неизбежна, но въпреки това тя била само „краткосрочен успех.“ По-скоро целта на Кери бе да очертае плановете на САЩ „след ИДИЛ“,  които са реалният фокус на все по-мащабните действия с множество наземни части. Затова държавният секретар настоя, че „стабилизирането“ на райони от страната, освободени от контрола на ИДИЛ, трябва да бъде приоритет.

Ефектът от този курс е доста нееднозначен. След освобождаването на сунитски арабски градове от контрола на сунитската ИДИЛ местното население бързо стана зависимо от благоволението на шиитските милиции. Грабежи, изтезания и масови екзекуции се повтарят в цялата страна, а доминираното от шиити правителство нехае за всичко това.

САЩ многократно са порицавали властите в Ирак за неспособността им да донесат „единство“ в такива градове, но за правителството на Абади това е твърде нисък приоритет и то се фокусира върху укрепването на войската.

Изказването на Кери за ситуацията в Ирак „след ИДИЛ“ ни припомня коментарите от миналата седмица на ген. Йосиф Вотел, който само потвърди плановете на Пентагона в бъдеще да се изпратят още повече войници в Ирак, като настоя, че победата над ИДИЛ няма да доведе до никакво оттегляне, и САЩ възнамерява да запази своите „възможности“ в Ирак дълго след края на войната.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар