Ердоган: НЕ на Европа, ДА на смъртното наказание

Смъртното наказание по света: Турция скоро може да смени цвета си. Снимка: Wikimedia Commons
Смъртното наказание по света: Турция скоро може да смени цвета си. Снимка: Wikimedia Commons

Реджеп Таип Ердоган обяви, че предстои възстановяване на смъртното наказание в турското право. Мечтата за дългогодишно авторитарно управление се оказва много по-силна и важна, отколкото плановете за интеграция с Европа.

Турция премахна смъртното наказание през 2004 г. като част от пакета с реформи, необходими, за да започнат преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Днес президентът Ердоган заяви, че то може да бъде възвърнато дори и в рамките на тази седмица.

След проваления преврат едно такова решение може дори да разчита на аплодисменти от страна на  привържениците на Партията на справедливостта и развитието. При вчерашните и днешни масови демонстрации в Истанбул и Анкара в подкрепа за президента се видяа плакати точно в този дух. Демонстрантите в Истанбул носеха кукла, изобразяваща обесения Фетхулах Гюлен – ислямския философ и проповедник, когото Ердоган обвини в организиране на подривни бунтовнически клетки в турската армия, както и в опит за сваляне на правителството.

По-късно Ердоган заяви, че смъртното наказание ще бъде възстановено, защото Турция е демократична държава, в която желанията на гражданите не остават без отговор. „Съществува ли смъртно наказание в Америка? В Русия? В Китай? В други страни на света? Само в Европейския съюз няма смъртно наказание“ – добави президентът. Турският парламент ще се занимае с този въпрос още от утре.

Фактът, че връщането към екзекуциите би означавало край на мечтата за интеграция с ЕС, не е проблем за Ердоган. Президентът възнамерява да кове желязото, докато е горещо, и в крайна сметка изцяло да консолидира властта в страната. Той се стреми да използва създалата се ситуация, при която нито една от политическите сили няма да се осмели да го обвини в антидемократични действия. Окончателното сплашване на жалките останки от опозицията, която е на изчезване (почти не взема думата нито относно кюрдите, нито за нарушенията на гражданските права, нито за отчайващата външна политика), изглежда много по-сигурно и благоприятно, отколкото безплодните преговори за присъединяване към Европейския съюз. Ердоган иска неограничена власт. Защо му е да се съобразява с „европейски стандарти“?

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар