В категории:Конфликти / Общество / Свят

Тайландски полицаи оставиха оръжията и се присъединиха към протестиращи

Невероятен обрат придобиха антиправителствените протести в Тайланд. Изпратени да ги блокират полицаи отказаха да изпълнят нарежданията и се сляха с мирния бунт като оставиха настрана щитовете и шлемовете си в знак на солидарност.

Множеството хора, събрали се на митинга, обясниха, че целта им е да разрушат политическата машина на бившия премиер Таксин Шинаватра, който е обвиняван за корупцията и злоупотреба с власт. Настоящата министър-председателка Инглук Шинаватра е сестра на Таксин и е възприемана като негова марионетка. Водени от решението да срутят правителството на Шинаватра, протестиращите планираха да щурмуват областния полицейски отдел в столицата Банкок. Действието е по инициатива на лидера на движението за промяна Сутеп Таугсубан.

Това, което направиха полиците обаче, изненада всички. Поведението им бележи повратна точка в протестите и вещае скорошна смяна на властта.

Видеото показва триумфалното обединяване на двете страни:

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар