В категории:САЩ / Свят / Северна Америка

САЩ: Вълна от протести срещу полицейското насилие

Арестуваните при демонстрациите в Батън Руж, Луизиана, и в Сейнт Пол, Минесота, са стотици

 

assultpoliceПовече от 160 души бяха арестувани в Батън Руж, столицата на щата Луизиана. Там миналата седмица полицията застреля на улицата чернокожия Алтън Стърлинг – 37-годишен амбулантен търговец на компактдискове, който отказал да покаже документ за самоличност. По улиците на града излезе „тежката артилерия“ на полицията и мирните демонстрации бяха разпръснати с оръдия за сълзотворен газ, димни гранати и бронирани коли.

Сред арестуваните е и Де Рей Макесън, един от водещите активисти на движението „Животът на чернокожите има значение“. Според данни на полицията причината за ареста му е блокиране на движението, но според публикувани записи в момента на задържането му Макесън не се е намирал на улицата.

„В редица градове в цяла Америка, ни отнемат правата за мирен протест“, казва Самуел Синиянгуе, приятел и сътрудник на Макесън, член на „Кампания нула“ – движение, противопоставящо се на злоупотребите с насилие от страна на полицията. „Властта си позволява провокации, насилие и незаконни арести“, добавя активистът.

Междувременно повече от 100 души са били задържани в Сейнт Пол, щата Минесота, където смъртта на 32-годишния афроамериканец Филандо Кастайл предизвика вълна от възмущение и гняв. Мъжът карал кола, в която били приятелката му и четиригодишната ѝ дъщеря, когато бил спрян за проверка. Полицаите решили, че прилича на извършител на кражба, станала няколко дни по-рано, и го застреляли в колата.

Участниците в протеста в Сейнт Пол блокираха главната магистралата на щата, а полицията, също както в Батън Руж, използва сълзотворен газ и димни гранати . Според местния шериф Тод Акстъл повече от 20 негови подчинени са били ранени по време на събитията, което той смята за „позор“.

Десетки демонстранти бяха арестувани в Ню Йорк, Чикаго, Балтимор, Феникс и Атланта, където също се състояха демонстрации за солидарност с жертвите на полицейско насилие и за осъждане на расизма. Навсякъде полицията използва строги мерки. Въпреки репресиите са планирани следващи демонстрации. Протест ще се състои и във Фъргюсън, щата Мисури, където миналата година бял полицай разстреля Майкъл Браун. Смъртта на 18-годишния младеж предизвика огромна вълна от безредици.

В същото време излязоха наяве нови подробности за разследването на убиеца от Далас – Мика Джонсън, който уби петима полицаи. Той е поддръжник на движението „Черните пантери“. Установено е, че е притежавал голям оръжеен арсенал и е възнамерявал да го използва срещу полицията. Джонсън вече е мъртъв, убит от робот, снабден с експлозивен заряд. Не е известно дали е имал съучастници.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар