В категории:Икономика / Пазар на труда

В Германия няма да се работи за по-малко от 8,84 евро на час

Германската комисия, в която преговарят представители на бизнеса и синдикатите реши, че от 2017 г. минималната ставка за заплащане на час в Германия трябва да нарасне с 0,34 евроцента и да стане 8,84 евро (около 18 лева). Така тези, които работят на 40-часов седмичен график на минимална работа заплата, ще получават 1536 евро месечно (към 3004 лв.), вместо 1477 евро (2888 лв.).

850-германияНа всеки две години комисията, съставена от трима представители на работодателите и толкова синдикалисти, взима решение за размера на минималното почасово заплащане. Основният показател за формиране на повишението е индексът на германския статистически институт, който взема под внимание сключените колективни трудови договори в страната.

Синдикатите се бореха за закръгляне на ставката до 9 евро, а някои експерти от работодателите бяха против увеличението като цяло. В крайна сметка двете страни се съгласиха на компромисен вариант – 8,84 евро.

Минималната заплата е факт в Германия от миналата година. Необходимостта от въвеждането ѝ беше един от главните лозунги в предизборната кампания за парламентарните избори през есента на 2013 г. След съставянето на коалиционното правителство на ХДС/СДП с канцлер Ангела Меркел, социалдемократите форсираха изпълнението на социалната мярка, въпреки възраженията на християндемократите. Правителството признава, че минималната работна заплата има ефект и дава добри резултати. Според последните данни на Евростат, нивото на безработицата в Германия е само 4.2%.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар