Какво се случва с децата на бежанците?

По данни на ООН девет от десет деца, преминали тази година по маршрута от Либия до Италия, са били без придружител или попечител. Тези малки мигранти са най-застрашени от насилие, в това число и сексуално, както и от принудителен труд.

През първите пет месеца на тази година от Либия до Италия са достигнали 7 хил. деца без придружители. Маршрутът стана особено популярен след подписването на договора между Турция и ЕС. С раздираната от гражданска война Либия е невъзможно да бъде подписано подобно споразумение и скоро едва ли ще може.

Децата, прииждащи към Европа, могат да разчитат само на трафикантите, които ги принуждават да работят, а понякога и да проституират. 16-годишният Аимамо, цитиран в доклада на УНИЦЕФ, разказва: ”Ако се опиташ да избягаш, те стрелят по теб. Ако не работиш – те бият. През нощта ни заключват. Когато реших малко да почина от работа, ме пребиха с пръчки. Това е просто робство”. Той и брат му са “работили” по този начин два месеца, за да преминат по маршрута и пристигнат в Европа. Момиченцата са или принуждавани да проституират, или са изнасилвани. Много от тях пристигат бременни в Европа.

Syrian Children RefugeesСемейство бежанци от Сирия, момчето отпред плаче, докато крачи по железния път в района на унгарския град Рьошке, след като голяма група бежанци са били върнати към границата със Сърбия, 27 август 2015 г.

Различни са причините за това деца и младежи да напускат семействата си. Говорителят на УНИЦЕФ Кристофър Тидий каза на пресконференция, че сред малолетните пришълци има нигерийки, които бягат от принудата да се омъжват в ранна възраст или момчета от Сомалия, които търсят спасение от Аш-Шабаб – терористично-пиратска организация, която насилствено набира деца-новобранци. Повечето деца идват от територии, където се води война, като Сирия или Ирак. Маршрутът през Средиземно море е много опасен, осеян с жертви на жестоки инциденти и нечовешка експлоатация. През първите пет месеца на тази година по пътя Либия – Италия са се удавили 2800 души. За сравнение – жертвите през цялата 2015 г са били 3700. Според агенцията на ООН понястоящем в Либия се намират 230 хил. души, които искат до стигнат до Европа, а хиляди от тях са деца, лишени от всякакво попечителство.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар