Турция: Ученици срещу ислямизацията на образованието

Пред Реджеп Тайип Ердоган възникна нов проблем. Студенти и ученици от средните училища решително се възпротивиха срещу идеята за национална система на образованието.

 

Реджеп Ердоган / Снимка: Уикимедия комънс.
Реджеп Ердоган / Снимка: Уикимедия комънс.

В края на учебната година ученици и абсолвенти от близо 370 средни училища от цялата страна излязоха с декларация срещу проекта на министерството на просветата за промени в образованието. Декларацията е в подкрепа на опозицията, която от няколко години алармира, че под ръководството на Ердоган систематично се снижава нивото на обучение.

Учениците протестират срещу опитите за въвеждане на религиозния фундаментализъм в училищата и разрушаването на светския характер на образованието. „Забраняват се женските волейболни отбори в училищата, тъй като жените нямат право да носят шорти“, се казва в декларацията. Самият турски президент нееднократно е заявявал, че младото поколение трябва да се възпитава в духа на исляма, а светското училище е пречка за това.

Когато през 2002 г Партията на справедливостта и развитието (ПСР) поема власта, само 2 % от младежите в Турция се обучават в религиозни училища за имами, а повечето мечтаят да продължат образованието си в общообразователни лицеи.

Ердоган, който сам е завършил училище за имами, непрекъснато фаворизира религиозните учебни заведения. За развитието им министерството на образованието отпуска огромни средства, непропорционални на техния брой, като същевременно демонстративно пренебрегва светските училища. Но това не е всичко. През 2012 г в светските училища се въвеждат два нови свободно избираеми предмета – изучаване на Корана и на живота на пророка Мохамед. За популяризирането им се грижат т.нар. администратори – свързаните с ПСР учителски синдикати. Така от 2012 г в Турция е невъзможно да се ръководи училище без препоръка от този синдикат.

Коранът и Мохамед трябва да съпътстват учениците и в свободното им време. От 2014 г опозицията в страната редовно информира за злоупотреби от страна на директорите на училища, които забраняват на възпитаниците си да участват в извънкласни занятия с художествен, научен и спортен профил.

Вместо това им се предлагат кръжоци, посветени на религиозни теми. През последните години са уволнени хиляди учители за това, че не изповядват достатъчно ревностно исляма. Протестите срещу ислямизацията на образованието обхванаха предимно големите градове на Турция, но към тях се присъединиха и представители на най-елитните лицеи в страната. Учениците и абсолвентите демонстративно бойкотираха церемониите по закриване на учебната година. Върху фасадите на училищата бяха окачени плакати с призиви за запазване на светския характер на обучението.

В интернет се появиха протестни декларации, в които се настоява за смяна на директори на училища и избор на хора, които няма “да сервилничат на султана”. Учениците бяха подкрепени от синдикални активисти, нечленуващи в присъдружния на президента профсъюз.

Засега протестите протичат мирно, ако изключим този в Самсун, където директорът изпрати полиция срещу учениците си. което не попречи на президента и министъра на просветата Исмет Йълмаз да обвинят учениците, че са ръководени от “антиправителствени организации”. Очевидно добре образованите и критично мислещи граждани, които поставят под въпрос властта в Турция и диктаторските амбиции на Ердоган, се зловидят на държавния глава.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар