Новото бразилско правителство иска да унищожи Амазонската гора

Екозащитници от цял свят алармират, че правителството на Бразилия има план да изгради 40 бента нa рeka Tапажос. Това означава опустошаване нa най-големите тропически гори в света и заливане на цели села с коренно население.

 

Мишел Тремер, временно назначен като президент на Бразилия след отстраняването на Дилма Русев. След поемането на правителството веднага започна действия облагодетелстващи големият бизнес и олигарсите. / Снимка: Гугъл Плюс.
Мишел Темер временно е назначен за президент на Бразилия след отстраняването на Дилма Русеф. С поемането на властта той веднага започна действия в полза на едрия бизнес и олигарсите. / Снимка: Гугъл Плюс.

Сегашното временно правителство на доскорошния вицепрезидент Мишел Темер пое властта, след като титулярката Дилма Русеф бе откранена временно от власт в скалъпен процес по импийчмънт, наречен от нея „преврат“.

Днес, ръка за ръка с международните енергийни корпорации,  правителството на Темер насърчава изграждането на тези бентове, защото това щяло да реши проблемите с недостига на електроенергия, както и да помогне на икономиката на страната.

По план трябва да бъдат изградени няколко ВЕЦ-а с мощност 25 гигавата. Освен това ще се създаде търговска мрежа от пътища, по които ще се превозва соята (най-голям неин производител е настоящият министър на земеделието в правителството на Темер) и други стоки до пристанищата, а оттам ще отиват за износ.

Жуарез Соу, председател на общноста живееща в селището Сауре Муй Бу по време на среща засягаща изграждане не бентове на река Тапажос още през 2013 г. / Снимка: http://www.mabnacional.org.br/–Movimento dos Atingidos por Barragens (Движение на хора пострадали от строеж на бентове).
Жуарез Соу, председател на общноста от селището Сауре Муй Бу, по време на среща по повод изграждането на бентове на река Тапажос още през 2013 г. / Снимка: http://mabnacional.org.br/ – Movimento dos Atingidos por Barragens (Движение на хора, пострадали от строеж на бентове).

Природозащитниците, предимно от Грийнпийс (тази организация изготви дори специален доклад по темата), убеждават, че печалбата от такава инвестиция е многократно преувеличена, а правителството въобще не взима предвид загубите.

Най-голямата загуба според Грийнпийс е потопяването на стотици квадратни километри Амазонска джунгла. Става въпрос не само за природната среда, но и за хората, живеещи там. Изграждането на бента Бело Монте, който ще е шестият по големина в света, ще доведе до наводняване на терените на етническите общности, като мундуруку, която обитава тези земи от хиляди години, както и на 13 хиляди жители на Сауре Муй Бу. Ще бъдат залети и села, разположени по протежението на река Тапажос. Ако правителството на Темер се задържи на власт, такава съдба чака стотици места, населени с местни индианци.

Грийнпийс вече изрази готовност да помогне на племето мундуруку в борбата срещу Бело Монте. Това е решаващо противостоене, защото правителствените планове са този бент да промени течението на реката и така да стане възможна появата на търговски транспорт, което ще е облагодетелства едрите производители на соя.

Изчисленията на Грийнпийс и други екоорганизации обаче сочат, че дори и от чисто икономическа гледна точка печалбите от изграждането на бента са съмнителни, тъй като мощта на ВЕЦ-а е надценена и не се предвидени екологичните последствия от изграждането. Влиянието, което ще окаже на природната среда тази инвестиция, може да бъде катастрофална от екологична гледна точка. Изсичането на Амазонската джунгла вече предизвиква промяна на климата в Бразилия и е причина за сушата в околностите на Сао Пауло.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар