Не празник, а ден за борба – стотици на шествие за правата на жените

„На 8 март е важно да припомним, че жените в България се борят за равноправие от повече от век. И че благодарение на тaзи дълга традиция на борба днес имаме право да гласуваме и да участваме в управлението, да учим в университет и да работим срещу заплащане. Но все още не сме напълно равни!“, бе заявено на Шествие за правата на жените в София по повод 8 март

Снимки: LevFem

Свобода от насилие, основано на пола и домашно насилие, гарантирани репродуктивни и сексуални права на всички жени и момичета, постигане на социално-икономическа равнопоставеност на жените и момичетата, постигане на пълна равнопоставеност на половете не само в обществената сфера, но и в дома, гарантиране на човешките права и достойния живот на всички групи уязвими жени и момичета.

Зад тези искания застанаха стотици софиянци и гости на столицата, които се включиха в тазгодишното Шествие за правата на жените на 8 март – Международния ден на жената.

Шествието тръгна от площада пред Министерски съвет в столицата, премина по бул. Цар Освободител и стигна до Орлов мост.

На 8 март е важно да припомним, че жените в България се борят за равноправие от повече от век. И че благодарение на тaзи дълга традиция на борба днес имаме право да гласуваме и да участваме в управлението, да учим в университет и да работим срещу заплащане. Но все още не сме напълно равни! Преглъщаме мнението си, за да угодим на шефа, поемаме отговорността и на домакини, и на работна сила, страхуваме се нощем да се прибираме сами, боим се да не разгневим съпруга/партньора си, за да не ни посегне, боим се да не бъдем насилени, дори когато раждаме. Статистиката на МВР показва драстичен ръст на случаите на домашно насилие за последните три години. Данните от съдебната практика на окръжните съдилища потвърждават тази ужасяваща тенденция. А българският съд продължава да приема ревността за “смекчаващо вината обстоятелство”, заявяват организаторите на събитието.

Сред акцентите в лозунгите на шествието бяха продължаващото насилие, основано на пола в страната, липсата на адекватни мерки за предотвратяване и превенция на такива деяния, нормализирането на сексизма в публичния дебат, икономическото неравенство между половете и други.

Също днес майката на наскоро убитата Дарина Министерска и едногодишната ѝ дъщеричка Никол организира инициативата „Цвете за нея“. Жертви на домашно насилие и съпричастни с тяхната болка поставиха пред Народното събрание и други институции прекършени цветя.

На шествието личаха и плакати в подкрепа на протестиращите медицински сестри, които се борят за по-добро заплащане, достойни условия на труд и по-качествено здравеопазване за всички чрез премахване на търговския статут на лечебните заведения.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. във Франция и Русия.

Демонстрациите на жените в Русия се смятат за първия етап на Руската революция от 1917 г. На 8 март, през същата година работничките от Петроград излизат на демонстрация срещу глада, войната и царизма. След Октомврийската революция в Русия, от името на българските участнички във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 г. в Москва Ана Маймункова препоръчва Осми март за Международен ден на жената.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар