В категории:България

Жилищата у нас поскъпват двойно по-бързо, отколкото в ЕС

След пролетта на 2016 г. жилищата в България се отделят от общата за ЕС тенденция и започват да се оскъпяват по-бързо, изпреварвайки ръста на доходите. Най-вероятната причина за това е държавната програма за саниране.

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите. Снимка: Pixabay

България е на шесто място сред страните от ЕС по поскъпване на жилищните имоти на годишна база за последното тримесечие на 2017 г., показват данните на Евростат. В Ирландия, Португалия и Словения те поскъпват с над 10%, а близо до нашето ниво са Нидерландия, Чехия и Латвия.

Цената на жилищата в България се е увеличила с 8.2% спрямо края на 2016 г., като цената на съществуващите жилища (10%), които естествено са голямата част от всички жилища, се е увеличавала над два пъти по-бързо от тази на новите – 4.7%. Най-вероятната причина за това е държавната програма за саниране.

Данните за последното тримесечие все пак бележат леко забавяне на ръста, който бе в размер на 9% за предходното. Средното равнище за ЕС е 4.5%, а за страните от Еврозоната – 4.2%. В Румъния оскъпяването е в размер на 5.6%, а единствената страна, в която цените на жилищата намаляват, е Италия – с 0.3%.

За същото тримесечие доходите на домакинствата се увеличават с 6.8%, което означава, че икономическото оживление през последната година в общия случай не е направил жилищата по-достъпни, а точно обратното. Същевременно, разходите на домакинствата нарастват с 10.6%, като най-висок е ръстът за обзавеждане и поддържане на дома (15.9%). Ръстът на доходите от заплата е 6.8%, което значи че дори за домакинствата, в които повечето лица са работещи, оскъпяването изпреварва увеличението на доходите.

В допълнение към това, данните за подоходното неравенство показват, че по-високите доходи нарастват по-бързо, което прави средните стойности непропорционално завишени за по-голямата част от населението. Данните на НАП за 2016 г. показват, че данъчната основа на 82.5% от плащащите данък върху дохода е до 1000 лв. на месец. В края на същата година статистиката отчете, че средната брутна работна заплата за пръв премина границата от 1000 лв., а за цялата година тя е средно 948 лв.

Цените на жилищата в България спадаха постоянно в периода 2009-2013 г., след като преди това бяха достигнали годишен ръст от над 30% – сигурен индикатор за балон, който предстои да се скъса. В началото на 2014 г. у нас, също като в ЕС, започва плах ръст, който две години по-късно достига около 4%. След пролетта на 2016 г. обаче жилищата в България се отделят от общата тенденция за общността и започват да се оскъпяват до 2 пъти по-бързо.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар