В категории:България

Цените на жилищата у нас нарастват двойно по-бързо в сравнение с ЕС

Ръстът на доходите не прави закупуването на жилищни имоти по-достъпно, заради ускореното им поскъпване в последните две години.

Снимка: Pixabay

През третото тримесечие жилищата в Европейския съюз са поскъпнали с 4.6% на годишна база, показват последните данни на Евростат. За същия период увеличението за страните от еврозоната е било по-умерено – 4.1%, докато в България домовете поскъпват почти двойно по-бързо – с 9%.

Това означава, че въпреки икономическия ръст през последната година, закупуването на жилище у нас като цяло не е станало по-лесно, тъй като те увеличават цената си приблизително със скоростта, с която нарастват средните доходи. За хората, които не са получили значително увеличение на заплатите в последната година, жилищата са станали по-недостъпни.

За сравнение, увеличението за Румъния е 6.2%, като за третото тримесечие цените в северната съседка дори бележат спад. За Хърватия ръстът е в размер на едва 3.8%. Най-рязко е поскъпването на жилищата в Чехия (12.3%), но с ясно изразена тенденция за забавяне на ръста, следвана от Ирландия (12%), където скокът се дължи на последното тримесечие (5.7%). Малко по-бързо, отколкото у нас, е поскъпването и в Португалия, Ирландия, Холандия и Латвия.

Единствената страна от общността, в която жилищата поевтиняват на годишна база, е Италия (-1.6%). Минимално е поскъпването в Кипър и Финландия, а в повечето страни от Западна Европа то е в рамките на 5%:

След кризата цените на жилищните имоти започнаха да поскъпват постоянно от началото на 2014 г. и у нас, и в ЕС. От началото на 2016 г. обаче тенденциите се разделят и жилищата в България започват да постоянно да увеличават цените си значително по-бързо от средното равнище за общността, което би могло да бъде белег за надуването на имотен балон. В случай че тенденцията се запази, през 2018 г. можем да очакваме двуцифрен ръст на цените.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар