В категории:България / Трудови права

Прокуратурата с 4 наказателни производства за „Оброчище“, сагата продължава

Държавното обвинение засега разследва „неизвестен извършител“, а междувременно заплатите на миньорите за пореден път няма да бъдат заплатени навреме. Държавата е на колене пред един нагъл работодател, обобщи ситуацията омбудсманът Мая Манолова.

Четири наказателни производства във връзка с мангановия рудник „Оброчище“ е образувала прокуратурата, съобщи окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов, цитиран от БТА. Засега няма повдигнати обвинения и досъдебните производства се водят срещу неизвестен извършител. Прокуратурата извършва и две други проверки.

Разследва се нанасяне на средна телесна повреда при трудовата злополука, при която пострада 41-годишният синдикален лидер в мината. Краката му бяха счупени след падане на скален къс по време на работа.

Другото досъдебно производство е за това, че от фирмата-концесионер „Евроманган“ ЕАД се пречи на органите на изпълнителната власт в лицето на Инспекцията по труда да изпълняват задълженията си.

Извършва се разследване и за замърсяване на водите и почвата. Предстои да излязат резултатите от взети проби от промишлените води от рудника, които се изливат по повърхността и се вливат директно в река Батовска. Проби от водата и почвата са взети от медицинска лаборатория във Варна по поръчение на Басейнова дирекция. Има назначена екологична експертиза, обясни обвинителят.

Наказателно производство е образувано и за това, че е спряно плащане към кредиторите, без да е поискано от съда да открие производство по несъстоятелност. Фирмата-концесионер има натрупани големи задължения към държавата за данъци, осигуровки и влезли в сила наказателни постановления, издадени от държавен орган, посочи Николов.

Той съобщи, че прокуратурата извършва и две проверки във връзка с мината. Трябва да се установи има ли длъжностни лица от Министерството на енергетиката, които са съставили официален документ с невярно съдържание във връзка с изпълнението на концесионния договор за рудника. Данъчна ревизия трябва да покаже дали има укриване на данъци. За първи път се проверява съответствието между добитата и реално изнесена манганова руда, посочи окръжният прокурор.

Междувременно сагата с невъзможността на работниците в мината да получават редовно своите заплати продължава. В понеделник БНР съобщи, че сутринта работниците не са допуснати за слязат в галериите, тъй като ръководството на мината се опасява от подновяне на стачката им заради поредното забавяне на трудовите им възнаграждения и ваучерите за храна.

„Сутринта в 8 часа беше изкарана бележка, с която уведомяват, че пак ще бъдат забавени заплатите. На 30 юни трябваше да се излати майската заплата“, споделят миньорите. Те посочиха още, че подготвят колективен иск срещу концесионера на мината заради неспазване на Колективния трудов договор, подписан в началото на април тази година след поредния протест. По думите им, не са започнати и медицинските прегледи, нито е подновен и организираният транспорт.

Пред БНР представителят на дружеството Тереза Данкова обяснява: „Нашата информация показа, че работниците възнамеряват да обявят стачка в рудника в края на първа смята на 3 юли. За да избегнем нова подземна стачка, разпоредихме да бъде изключено елзахранването на шахтите и да има засилена охрана край тях, за да не могат да слязат в рудника“. В писмо до работодателя Национален синдикат „Защита“ настоява за социален диалог и изпълнение на договореностите в колективния трудов договор и споразумението от 5 юни.

„Ако някой се чуди какво е нагъл работодател, може да погледне към мина „Оброчище“. Ситуацията е повече от абсурдна, защото изглежда, че държавата и институциите са на колене пред един нагъл работодател. В крайна сметка се оказва, че концесионерът не може да бъде стреснат да изпълнява законовите си ангажименти от нито една държавна институция“, коментира пред БНР омбудсманът Мая Манолова. 

Отново пред националното радио на 25 юни министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че очаква „до дни“ концесионерът да заплати оставащи задължения от около 80 000 евро към министерството, като не е ясно дали към днешна дата това се е случило. В началото на месеца тя „замрази“ концесията заради задължения към министерството, като целта очевидно бе концесионерът да бъде „стреснат“, че е възможно концесията му да бъде реално отнета. До каква степен „заплахата“ е подействала е видно от последните събития.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар