В категории:България / Трудови права

Тежък инцидент в мина „Бобов дол“, нещастен случай или техническа незиправност?

Междувременно, доникъде не е стигнала проверката на концесията, с която се нагърбиха редица институции покрай стачката на миньорите през октомври

От компанията твърдят, че спазват правилата за безопасност и инвестират в механизация. Снимка: Жана Цонева

В края на нощната смяна преди 6 часа в четвъртък сутрин миньор бива затиснат от вагонетка при маневри за разтоварване на въглища. Работникът е транспортиран до болница в Дупница, но лекарите са безпомощни пред тежките наранявания на 51-годишния мъж.

На място в Бобов дол веднага са пристигнали служители на Инспекцията по труда от Кюстендил, които проверяват обстоятелствата, при които се е случил инцидентът, и дали има нарушения на правилата за безопасност. Мината е в списъка с рискови предприятия на инспекцията, която извършва периодични проверки. Нейния директор Валентин Златински заяви пред Дарик, че там се констатират повече нарушения на трудово-правните отношения, но има и такива на безопасността на труда. Според него, още не може да се каже дали става дума за нарушение на изискванията за безопасност на труда от страната на работника или за техническа неизправност на съоръженията.

От ръководството на мината на свой ред изразиха съболезнования на роднините на загиналия миньор и заявиха, че спазват “всички условия за безопасност на труда – работно облекло, комплекти за незабавна помощ, ежедневни инструктажи и инвестиции в механизация, за жалост се случват и инциденти като днешния”.

Според бивши служители на мината обаче, там се работи със силно амортизирана техника от 80-те, чиято поддръжка е фактически прекратена в последните 15 години. Инспекцията по труда може само да проверява дали се спазват установените в мината правила, но не и да преценява до каква степен е рисково моралното остарялото и неподдържано оборудване на компанията, в която почти не са правени инвестиции след приватизацията.

През октомври в рудник “Бабино”, също част от “Въгледобив Бобов дол”, миньорска стачка предизвика районната прокуратура в Кюстендил да се самосезира. Тогава проверяващите констатираха, че от началото на 2016 г. са извършени 8 проверки от контролни органи и са констатирани 36 нарушения на трудовото законодателство и условията за безопасност на труда.

Покрай стачката с правата на миньорите се ангажираха омбудсманът Мая Манолова и премиерът Бойко Борисов, който дори заговори за прекратяване на концесията, заради системните нарушения. От 2007 г. насам, когато с допълнение на концесионния договор мината е прехвърлена на частна фирма, там са регистрирани 876 нарушения на трудовото законодателство. Нерегистрираните вероятно са ежедневие.

Тогава министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че ще сезира прокуратурата за начина, по който мината е попаднала в частни ръце преди десет години. В Народното събрание пък беше сформирана временна анкетна комисия, която да проучи казуса и да излезе със становище. Заради мудните темпове на разследването, тя вероятно няма да завърши работата си, след като от четвъртък депутатите излязоха в коледна ваканция и ще имат само няколко работни дни през януари преди парламентът да бъде разпуснат от новоизбрания президент.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар