В категории:България

Д. Сасоли и С. Станишев: Полицейското насилие е неприемливо

Правото на свободен протест трябва да бъде уважавано, подчертаха на своя среща председателят на Европарламента и лидерът на ПЕС, обсъждайки положението у нас. Българският евродепутат увери в изявленията си след разговора, че Европа следи ситуацията отблизо и европейските социалисти подкрепят протестиращите

Момент от полицейско преследване на участници в протеста в София на 2 септември. Снимка: BulFoto

На среща в Брюксел лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли са обсъдили ситуацията в България и спазването на върховенството на закона. Двамата са изразили категоричното си мнение, че правото на свободен протест трябва да бъде уважавано, а полицейското насилие е неприемливо.

Станишев заяви след срещата: „Вече близо два месеца хиляди българи са по площадите в страната, под прозорците на властта, и изразяват възмущението си от поредицата скандали, злоупотребата с власт и мащабните корупционни практики в управляващата партия. Гневът на хората е справедлив и оправдан. С бездействието си и с отказа да се вслуша в справедливите искания на протестиращите, правителството тласна страната към политическа и институционална криза. Единственият възможен изход е оставката на кабинета и предсрочни избори. Отчаяните опити за печелене на време чрез министерски оставки и подмяна на обществения дебат от корупция и липса на капацитет в управлението към лозунги за „рестарт“ чрез промени в Конституцията и Велико народно събрание не могат да отклонят вниманието на протестиращите.“

Председателят на ПЕС предупреди също, че „в тази ситуация ЕС не може да остане безучастен и не бива да допуска с Борисов същата грешка като с Полша и Унгария”. Станишев изтъкна: „Белезите на авторитаризъм са добре познати, и полицейското насилие над протестиращи е един от тях. Сега е моментът за категорични реакции. За съжаление, такива от ЕНП не могат да се очакват. За тях властта и броят гласове в Съвета и Парламента остават единствен обединяващ фактор, и заради това продължават да си затварят очите за проблемите с върховенството на закона, свободата на медиите и корупцията. Това беше и една от основните причини левият кандидат за председател на ЕК Франс Тимерманс да бъде блокиран от вишеградските страни, които видяха в неговата кандидатура заплаха за собствения си авторитарен стил на управление.“.

Лидерът на ПЕС добави: „И все пак – повечето европейски лидери и граждани направиха ясна заявка, че не желаят да финансират такива модели на управление. В преговорите за новия бюджет на ЕС социалистите ще продължим да настояваме за по-ефективен механизъм за обвързване на европейските средства с върховенството на закона, както и за въвеждане на общоевропейски механизъм за неговото зачитане в страните-членки“.

Давид Сасоли (вдясно) и Сергей Станишев след срещата си в Брюксел.

Според Станишев социалистите в ЕС са единствените, които не остават безучастни към случващото се в България. Подкрепа за протестите у нас са изразили левите премиери и комисари по време на координационната им среща в Брюксел през юли, където Станишев е представил ситуацията в страната ни. Зад протестите застанаха Групата на социалистите в ЕП и нейният председател Ираче Гарсия, след като лидерът на европейската левица постави въпроса на заседание на Бюрото. През август подкрепа за протестите изрази и парламентарната група на германската социалдемократическа партия в немския Бундестаг, която е част от управлението в страната.

„За нас е повод за гордост, че в този преломен за страната ни момент ПЕС е единственото европейскo политическо семейство, което подкрепя правото на протест на българските граждани. Сега погледите на хората са отправени към Европа, а ЕС трябва да защити репутацията си на съюз на ценности и принципи“, допълни Станишев.

На срещата президентът на ПЕС и председателят на ЕП са обсъдили и предстоящите преговори по Многогодишната финансова рамка, и Плана за възстановяване на ЕС. Част от процедурата по набирането на 750 млрд. евро общ дълг от държавите-членки изисква и ратификация от националните парламенти. Двамата бяха единодушни, че е необходимо този процес да приключи възможно най-бързо, за да могат средствата да стигнат до страните, гражданите и бизнеса навреме.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар