В категории:Европа / Свят

ПЕС преизбра Станишев, за да надвие „черните кучета“

Пред конгреса в Лисабон той обрисува цветущо основните противници не европейските социалдемократи и заяви, че „изборите не са предрешени“

Снимка: www.facebook.com/Stanishev.Sergei

Бившият министър-председател на България и лидер на БСП Сергей Станишев беше преизбран за трети път за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Той беше единствен кандидат за поста.

На конференция на европейските социалдемократи в Лисабон „за“ Станишев гласуваха 270 делегати, 23 бяха „против“, а 29 се въздържаха. Той е начело на ПЕС от 2011-та година, като сегашният му мандат е за две години с основен хоризонт – изборите за европейски парламент догодина. Станишев беше подкрепен и от делегацията на БСП, в която бяха 10 души, но не и лидерът на партията Корнелия Нинова.

„Благодаря на всички делегати на Конгреса, но най-вече на моята партия – БСП, която ме номинира отново за този пост. Благодаря за доверието!“, написа Станишев в официалния си профил във „Фейсбук“ след избора.

Делегацията на БСП беше водена от Деница Златева, а преди заминаването им Нинова обяви в Народното събрание, че вече е връчила на ПЕС „писмени възражения срещу резолюцията за равенство на половете, срещу резолюцията за миграция и тази за одобряване на пакта за миграция на ООН“, въпреки че част от тези документи са дългогодишна кауза именно на ПЕС.

Очаква се в събота форумът на ПЕС в Лисабон да излъчи холандеца Франс Тимерманс за кандидат за председател на следващата Европейска комисия. Почти всички проучвания обаче не вещаят добър резултат на ПЕС, които от години са в упадък, а мястото на редица традиционни леви партии в Европа се заема от крайната десница.

В своята реч пред конгреса Сергей Станишев заяви, че „днес повече от всякога лявото политическо семейство трябва да бъде единно, за да спаси Европа от разрушителния популизъм и арогантността на ЕНП“. Според Станишев „резултатът от евроизборите далеч не е предрешен“ и на тях можем да видим „голямото завръщане на социалистите“.

Европа е нежно цвете, което трябва да спасим от устата на черните кучета, заяви от трибуната Сергей Станишев малко преди гласуването. А след това обясни кои са „черните кучета“:

Европейският проект е атакуван от две страни: от една страна – войнстващите популисти от крайната десница, които искат да разрушат постигнатото през последните 70 години като продават една фалшива носталгия по миналото, като разпалват противопоставянето вътре и между обществата, като експлоатират страховете на хората, като си измислят нови и нови врагове.

От друга страна – това е арогантността на ЕНП, които твърдят, че политиката на ограничения ни е извела от икономическата криза и всичко е чудесно и трябва да продължим по същия начин. Но те си затварят очите за задълбочаващото се неравенство, за огромната социална цена, която хората платиха за техните политики, и които в крайна сметка отчуждиха гражданите от ЕС, от институциите и политиката като цяло.

Твърде често виждаме, че тези две заплахи за ЕС всъщност работят заедно – националистите навсякъде са удобни коалиционни партньори за десните правителства, като в Австрия и България, защото ЕНП всъщност прегърна популистката реторика и методи. Наблюдаваме процес на Орбан-изация на европейското дясно в името на запазване на властта. Общият кандидат на ЕНП – Манфред Вебер, иска да „строи мостове“ към Салвини в Италия и Орбан в Унгария. Това обаче не е нашият път.

Нашият път – това, което обединява всички леви партии, е социална Европа, борбата с неравенствата, устойчивата икономическа политика, която да защитава правата на всички работници – както в традиционните, така и в новите сектори, и която в крайна сметка да осигури подобаващо заплащане за труда, така че хората във всички европейски страни да могат да си позволят достоен живот. Трябва да сложим край на противопоставянето между работниците от Източна и Западна Европа. Да дадем по-добра перспектива за бъдещето на младите хора.

ПЕС е единственото политическо семейство, което има разработен специален План за младежта, който ще бъде червена линия при преговорите с други политически сили след европейските избори. Защото ние, левите, искаме да съхраним Европа, но и да я променим – към повече справедливост, свобода и устойчивост. Това включва и по-справедливо данъчно облагане на големите технологични гиганти, като Google, Apple, Facebook и Amazon. Само по този начин ще можем да върнем доверието на гражданите в Европейския проект и мечтата за мир и просперитет на всички в дух на солидарност и взаимопомощ, заяви Станишев, цитиран от своя пресцентър.

Видео от речта на Станишев на конгреса на ПЕС в Лисабон:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар