В категории:България

Георги Пирински: Не конституцията е проблемът, а погазването ѝ

„Тръгва се в погрешна посока. Този премиер и този парламент са изчерпали общественото доверие. Те са негодни да отправят предложения, камо ли да взимат решения и то по такъв съществен въпрос като конституцията,” казва един от „бащите” на настоящия основен закон.

Георги Пирински. Снимка: Ана Пиринска

По повод инициативите за свикване на Велико народно събрание и за конституционни промени, с които излезе премиерът Бойко Борисов, потърсихме мнението на един от „бащите” на действащия основен закон Георги Пирински.

Господин Пирински, защо според Вас за пореден път се повдига въпросът за промени в конституцията и то насред сегашните масови протести срещу настоящото управление?

Въпросът е от какво има нужда обществото днес. Искането е за смяна на модела. Но кой модел? Дали става дума за модела, описан в конституцията, или за нещо съвсем различно – за командно-административния модел, който зачерква разделението на властите и при който един премиер решава всички проблеми еднолично с безусловната подкрепа на своята партия, разпределя по свое усмотрение средствата от бюджета, не се съобразява със задължението си да се явява в Народното събрание, за да отчита дейността на правителството…

За мен необходимият отговор на гражданския протест е да се прилага сега действащата конституция с нейния дух, с нейните форми. Там са записани всички основни искания, които има и протестът – за достоен живот в правова държава, която защитава правата на гражданите си и носи отговорност, ако нейни органи ги нарушават, която осигурява достъпно здравеопазване и образование, право на труд, синдикални права, право на лични и политически убеждения и т.н. Всичко това е записано в конституцията.

И тук искам да напомня позицията, записана в декларацията на 49-ия конгрес на БСП, състоял се през 2017 г. В нея посочихме, че нашият противник е антиконституционното управление на ГЕРБ и че заявяваме необходимостта от нов обществен договор, заради което е необходимо да се инициира широк обществен диалог с участието на граждани, експерти и демократичните сили в страната, за да постигнем изпълнението на основния закон. Ако го бяхме направили, сега протестът щеше да осъзнава, че истинският проблем не е конституцията, а това, че тя не се прилага, че се нарушава ежедневно от порочното антиконституционно управление.

Днес БСП не се разпознава от протестиращите като алтернатива на настоящото управление…

Крайно необходимо е спешно свикване на заседание на Националния съвет на БСП по всички тези въпроси – нещо, което не е правено от месеци, независимо от динамичното развитие на събитията в страната. Напомням, че на 11 август 100 членове на НС на БСП внесохме искане за свикване на такова заседание с цел да се обсъди текущата обстановка, в това число исканията за промяна на конституцията. До ден-днешен липсва реакция от Изпълнителното бюро.

Правихте и предишни такива опити…

Да, и тогава ръководството умишлено саботира провеждането на заседанието на Националния съвет чрез проваляне на кворума. Сега обмисляме по-нататъшните си действия.

Да се върнем към въпроса за конституцията. Смятате ли, че българските граждани я познават добре или слушат предимно интерпретации на публични фигури?

Боя се, че голяма част от обществото ни се подвежда по тенденциозни и откъслечни интерпретации. Слушам и днес изобилието от коментари какво предлагал премиерът относно ВНС и конституционните редакции, кое било приемливо, какво било добре да се променя в основния закон и т. н. Тръгва се в погрешна посока. Този премиер и този парламент са изчерпали общественото доверие. Те са негодни да отправят предложения, камо ли да взимат решения и то по такъв съществен въпрос като конституцията.

Пак ще повторя и ще настоя, че лайтмотивът е всъщност конституцията да се прилага така, както е записана, а не да се върви към неизвестни експерименти в критичната атмосфера на сегашното обществено напрежение.

Аз се съмнявам дали дори онези, които се наемат да говорят за основния закон, са го чели сериозно, дали наистина са запознати с всички онези гаранции за правата на гражданите, които тя дава и които вече бегло споменах. Лансират се някакви повърхностни тези, изсмукани от пръстите, като това намаляване на депутатите от 240 на 120 – това е несериозно, безотговорно, опасно за същностните граждански права. Не настоящата конституцията е проблемът, а че не се прилага и се погазва.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар