В категории:Общество

Какво мисли германската Левица за корона кризата и бъдещето на Европа? 

Разговор с Катя Кипинг – съпредседател на партията Левицата в Германия

Катя Кипинг (снимка: YouTube)

Как левицата трябва да отговори на настоящата социална и икономическа криза? Това е големият въпрос, на който Катя Кипинг – съпредседател на партията Левицата в Германия, отговоря по време на уебинара, организиран от фондация Transform!Europe на 13 май 2020 г. Има риск в европейските страни да бъдат наложени диктаторски режими от десницата, която е стълб на неолиберализма. Друга малко желана възможност за развитие е модернизирания капитализъм – като модела на Макрон за обединение между консерватори и зелени. Най-добрият вариант за левицата е подкрепата на съюзи и инициативи, които да водят до социалната трансформация на обществото.

Дори в Германия, която даде големи държавни помощи на частния сектор и на обществото, има много хора, ударени тежко от корона кризата, обяснява Кипинг. Тя добавя,че федералното правителство очаква много от гражданите, но е много по-милостиво и по-либерално с корпорациите.

Кипинг споделя и визията на Левицата за Европа. Не трябва ЕС да имитира САЩ, като инвестира големи средства в отбрана. Технологичните гиганти трябва да плащат данъци, които съответстват на техните големите печалби в Европа. А европейската икономика трябва да бъде модернизирана чрез нов Зеленкурс.

Кипинг отговаря и на въпроси за ситуацията в Португалия и за значението на Карл Маркс днес (“Трябва постоянно да четем Карл Маркс, защото той тренира нашето мислене и оценка”). Целият разговор с Катя Кипинг може да бъде видян тук:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар