В категории:България

БСП пренесе бузлуджанския си събор на жълтите павета (видео и снимки)

Корнелия Нинова и членовете и симпатизантите на партията проведоха в София традиционното си голямо годишно събиране, преминало като митинг-шествие до Министерски съвет с искане за оставка на правителството

Българската социалистическа партия (БСП) проведе по изключение заради пандемията от COVID-19 традиционното си голямо годишно събиране в София, вместо на Бузлуджа.

Няколко хиляди членове и симпатизанти на партията се събраха пред катедралата „Св. Александър Невски“, след което организираха шествие до сградата на Министерския съвет.

Там активът на БСП протестира срещу управлението на Бойко Борисов и поиска неговата оставка, малко преди по-късно през деня да се проведе и 17-тия пореден граждански протестен митинг, на който също редовно присъстват представители и депутати от БСП.

Митинг-шествието, символично носещо името „Бузлуджа 2020″, макар че се провежда на жълтите павета в София, премина под основния лозунг „Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България“.

„Тук има хора от всички области на България. Тук има по една частица от всяко българско кътче. Тук сме събрани млади, средно поколение и възрастни. Тук сме лекари и учители, работници и служители, инженери и земеделци, ИТ специалисти и поети, писатели и дейци на културата и образованието. Ето ни, различни по възраст и по занятие, но ни събра любовта към България. Тук сме заедно да я спасим от мафията“, обърна се лидерът на БСП Корнелия Нинова към присъстващите на митинга под прозорците на Министерския съвет.

„За десет години управление на Борисов, ГЕРБ и присъдружните им партии ограбиха настоящето ни. Тук сме, за да им попречим да ограбят и бъдещето ни“, добави тя и посочи, че настоящата власт у нас, олицетворявана от Бойко Борисов, има един образ, превърнал се в емблема: „едно чекмежде, пълно с пари, и един пистолет до главата, за да ги пази“.

„Това са парите, ограбени от народа. И тази власт се пази по един начин – с бухалка. Бухалка, която 10 години се стоварваше върху главите на всеки непокорен и на всеки, който имаше свободата и смелостта да се изправи срещу тях. Такава власт се храни от страха“, каза още Нинова.

Корнелия Нинова изтъкна като победа на БСП факта, че днес хората са по улиците и вече не ги е страх. „Четири години давахме кураж на обезверените. Четири години давахме смелост на уплашените. И, скъпи социалисти, постигнахме най-голямата победа – смелостта победи страха и хиляди българи днес са по площадите на България, свободни и смели. Нека днес, от тук, ние, десетки хилядите социалисти, да поздравим всеки един от тях. Нека им кажем, че сме заедно в общата битка за отвоюване на държавата от мафията и за свободата от задкулисието“, каза тя.

Някои от конкурентите на Нинова за поста на председател на БСП като Красимир Янков обявиха в социалните мрежи, че мястото на годишния събор на БСП е единствено и само на Бузлуджа и призоваха членове и симпатизанти да бъдат там на 1 август.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар